Annons

BNP otillräckligt mått på länders hälsa

**USA**  
I Amerika dominerar männen. Det är bara porträtt på de så kallade ”Founding fathers”, några av männen som undertecknade självständighetsförklaringen, som syns. ”Women On 20s” är en organisation som jobbar för att en kvinna ska hamna på 20-dollarsedeln.  
– USA behöver visa världen att vi också erkänner och värderar kvinnor högt, säger Susan Ades Stone från organisationen.  
**Klicka dig vidare för att se hur det ser ut med jämställdheten på sedlarna i fler länder.**
**USA** I Amerika dominerar männen. Det är bara porträtt på de så kallade ”Founding fathers”, några av männen som undertecknade självständighetsförklaringen, som syns. ”Women On 20s” är en organisation som jobbar för att en kvinna ska hamna på 20-dollarsedeln. – USA behöver visa världen att vi också erkänner och värderar kvinnor högt, säger Susan Ades Stone från organisationen. **Klicka dig vidare för att se hur det ser ut med jämställdheten på sedlarna i fler länder.** Foto: CLAUDIO BRESCHIANI/TT
Under strecket
Publicerad

**Idén bakom bruttonationalprodukten **(BNP) är kraftfull. Grekland kan tvingas lämna euron på grund av landets skulder i förhållande till BNP. I mitt hemland Storbritannien kan en av de jämnaste valkampanjerna någonsin vinnas eller förloras på grund av hur partierna tolkar BNP-tillväxten.

Det är lätt att glömma att BNP inte är något reellt, utan ett koncept skapat under andra världskriget för att hjälpa regeringar att förstå produktionskapaciteten i landet. En uppenbar brist är att BNP-tillväxten inte beaktar hållbarhetsaspekter. Investeringar och konsumtion får samma värde. Utarmningen av naturresurser redovisas inte, och det finns ingen nationell balansräkning. Komplicerade avvägningar mellan nutid och framtid osynliggörs.

Annons
Annons
Annons