Annons
X
Annons
X

BMW-aktien backar efter resultatmiss

Biltillverkaren BMW föll med drygt 4 procent på börsen under torsdagen efter att fjärde kvartalets rörelseresultat missat analytikernas förväntningar rejält.

Av Direkt
Q4-rapporter 2016
Foto: Mark Blinch/AP

Rörelseresultatet för helåret 2016, som sjönk till 9,4 miljarder euro (9,6), nådde inte upp till analytikernas förväntningar på 9,8 miljarder euro, enligt Bloomberg News.

Detta trots att försäljningen under 2016 steg till 94,2 miljarder euro (92,2). Även för 2017 spår BMW en försäljning som ökar något.

Investmentbanken Evercore ISI lyfter fram en stor förlustpost på 544 miljoner euro, rapporterat inom "other/eliminations", som den stora överraskningen fjärde kvartalet.

Annons
X

Förlustposten uppges vara relaterad till en ökning i leasingaktiviteten och elimineringar inom koncernen".

"Vi är fortfarande överraskade över att det hade en så avsevärd effekt på resultatet", menar Evercores analytiker Arndt Ellinghorst, skriver Financial Times.

BMW har länge argumenterat för att bolagets höga lönsamhet ger utrymme för att göra de investeringar som krävs för att behålla ledartröjan inom premiumsegmentet.

Under helåret 2016 visade BMW:s bilsegment en rörelsemarginal på 8,9 procent, och nådde därmed sitt målintervall om 8-10 procents marginal för det sjunde året i rad. Marginalnivån sjönk dock från föregående års marginal på 9,3 procent.

Annons
Annons
Annons
X
Foto: Mark Blinch/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X