Annons
X
Annons
X

Blytungt på börsen för industribolagen

Industribolagen sjunker som stenar på Stockholmsbörsen, som har varit på nedgång sedan i april. Samtidigt har ett visst biometribolag stuckit ut rejält från mängden. SvD Näringsliv har gått igenom börsens fiaskon och succéer under moll-perioden.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

Foto: Fredrik Persson/TT

På tisdagseftermiddagen hade Stockholmsbörsen stigit cirka 1,5 procent – men sedan klimax i april förra året har det gått brant utför för börsbolagen.

Fler kallduschar kan komma mot slutet av månaden, då många bolag rapporterar sina resultat för det fjärde kvartalet 2015.

I genomsnitt har storbolagen tappat 23 procent av sitt värde. Nedan följer börsnedgångens vinnare och förlorare.

Annons
X
Annons
X
Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Foto: Janerik Henriksson/TT

Gruvkrisen ställer till det för Atlas Copco

Liksom många industribolag har Atlas Copco haft det trögt. Aktiekursen har fallit över 36 procent sedan den 27 april, klart över snittet för de större börsbolagen.

Atlas Copcos exponering mot den globala gruvnäringen har drabbat företaget, enligt SEB:s aktiestrateg Christopher Lyrhem.

– Många av de svagaste aktierna sedan vårkanten ifjol har exponering mot råvaror och industri. En del bolag har det tufft att möta sina finansiella åtaganden för tillfället, inom gruvnäringen också.

Annons
X
Annons
X
Foto: Rolf Höjer/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Foto: Rolf Höjer/TT

Volvo har tappat nära 40 procent

Volvo Lastvagnars aktiekurs har störtat 39 procent sedan börsen stod på topp. Till exempel har bolaget drabbats av vikande försäljning i Brasilien.

– Nordamerika och Europa har blivit bättre, men det latinamerikanska lastvagnsmarknaden har varit extremt svag. Volvo har kostnadsbesparingar som man inte har kunnat leverera i den utsträckning man har diskuterat, säger Christopher Lyrhem på SEB.

– Volvo är ett företag som drivs av många olika faktorer. Det är sällan alla står i en positiv linje. Det är en svårmanövrerad bransch.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Erik Svensson/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  Foto: Erik Svensson/TT

  Kullagerjätten bromsar in

  SKF har gått en tungrodd tillvaro tillmötes sedan andra kvartalet 2015. Bolaget har sedan i april backat 43 procent på Stockholmsbörsen.

  SKF:s prognoser, som ofta har beskrivits som konjunkturindikatorer, började peka nedåt efter det att bolaget presenterade sin delårsrapport i juli.

  – SKF var ett av finansmarknaderna hyllat bolag från oktober 2014 fram till vårkanten, då finansmarknaden satte en väldigt positiv stämpel på vd-bytet och kommande strukturförändringar. Därefter har de inte levererat, säger Christopher Lyrhem.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  Foto: Claudio Bresciani/TT

  Stenhårda månader för ståljätten

  Allra tyngst har börsnedgången varit för SSAB. Vinstvarningarna har duggat tätt för stålbolaget under hösten och vintern. Låga försäljningsvolymer och pressade stålpriser har bidragit till att sänka marknadens förväntningar kraftigt.

  SSAB:s aktie had vid måndagens stängning tappat 63 procent av sitt värde jämfört med slutet av april förra året.

  – De starkaste och stabilaste trenderna vi ser finns inom konsumentnära tjänster och produkter. Det finns en rad nordiska bolag som har en växande intjäning globalt mot konsumentnära efterfrågan. Dagens extremt låga räntor, lägre bensinpriser och god kredittillväxt gynnar konsumtionen, säger Christopher Lyrhem.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  Foto: Anders Wiklund/TT

  Snusmarknaden står sig stark

  Bland mer konsumentnära bolag finns de tre storbolagen som har ökat i värde sedan Stockholmsbörsens crescendo i april.

  Snusjätten Swedish Match hör till dessa. Bolaget hade vid måndagens stängning ökat med 7,5 procent under perioden.

  Under 2015 års tredje kvartal ökade Swedish Matchs omsättning med 10 procent jämför med samma period 2014. Rörelseresultatet ökade något till dryg 1 miljard kronor.

  – Det är ett historiskt sällsynt stabilt bolag. Snusmarknadens tillväxt har rört sig mellan cirka 5 till 7 procent. Den är osedvanligt stark just nu. Swedish Match har stabiliserat sin marknadsandel på runt 69 procent i Sverige efter en lång period av förlorade marknadsandelar. De har genomfört ett bra arbete med billigare och dyrare snusdosor, säger Christopher Lyrhem.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  SCA:s tvåsiffriga uppgång

  SCA hör också till börsens glädjeämnen. För det tredje kvartalet levererade hygienjätten en vinst på över 3 miljard kronor – och beskedet att uppemot 125 anställda får lämna bolaget.

  – Vi ser en stabil och god tillväxt i bolag som är hygien- och konsumentnära till omkring 80 procent. SCA verkar göra ett bra jobb med hygien- och mjukpappersverksamheterna i Asien, med särskilt intressant utveckling i Kina, säger Christopher Lyrhem.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 8

  Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT

  Börsraketen Fingerprint

  Det i särklass mest framgångsrika bolaget sedan börstoppen i april är biometribolaget Fingerprint Cards. Aktien hade på måndagen stigit i värde med 511 procent sedan den 27 april.

  – De har verkligen levererat. Marknaden har blivit tagen av dess kraftiga försäljningstillväxt, höga lönsamhet och marknadsandel. Fingeravtryckssensorer i smarta telefoner är i sin linda och växer snabbt, medan sensorerna även kan lanseras till andra marknadssegment så till exempel fordonsindustrin, säger Christopher Lyrhem.

  Annons
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X