Blyhagel fortsatt tillåtna vid jakt

Regeringen skjuter upp det kritiserade förbudet mot blyhagel som skulle ha trätt i kraft om ett halvår. Nytt stoppdatum blir den 1 januari 2008. Då måste även den som skjuter med älgstudsare byta ammunition.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svenska jägare kommer även under nästa år att få ladda med blyhagelpatroner. På sitt sammanträde i dag skjuter regeringen upp förbudet från år 2002 som fått jägare över hela landet att protestera. Bristen på alternativ till blykulor får miljöminister Lena Sommestad att tänka om. Vid jakt på sjöfågel över våtmarker används i dag stålkulor för att skydda miljön men i skogsterräng blir risken för livsfarliga rikoschetter stor.

Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen får nu uppdraget att undersöka vilka alternativ som finns och hur ett förbud kommer att påverka sportskyttet. Lena Sommestad vill att branschen ska hinna ta fram andra typer av ammunition under den nya övergångstiden - någonting som alltså misslyckats hittills.
Även andra blyprodukter ska undersökas. Miljöministern säger att hon inte vill föregå utredningen, men bekräftar att också vanliga blysänken, som används av metare och andra nöjesfiskare, kan förbjudas:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons