”Blunda inte för riskerna med ny virusvariant”

Deltavarianten innebär en mycket högre smittsamhet och vi bör räkna med att smittspridningen kommer att ta fart igen, skriver Anders Björkman.
Deltavarianten innebär en mycket högre smittsamhet och vi bör räkna med att smittspridningen kommer att ta fart igen, skriver Anders Björkman. Foto: John Sennett/KI, Emma Larsson

Bekämpningen av covid-19 måste redan nu anpassas till den nya mer smittsamma deltavarianten. Denna variant innebär att vi står inför en ny epidemi. Det skriver professor Anders Björkman.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sverige och världen har nu drabbats av fyra nya virusvarianter som är mer smittsamma än det ursprungliga viruset covid-19. Den brittiska varianten alfa är 50 procent mer smittsam än den ursprungliga varianten och den senaste indiska, delta, är 60 procent mer smittsam än den brittiska och således 2,4 gånger mer smittsam än en infektion med ursprungliga varianten. För att förstå vad detta innebär för bekämpningen och utvecklingen av pandemin bör man se spridningen av respektive varianter som separata inom pandemin där deltavarianten innebär en ny epidemi. Varianterna ersätter eller konkurrerar egentligen inte ut varandra direkt eftersom de sällan möts i samma infektion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons