Annons

”Blunda inte för isoleringens dödliga effekt”

Foto: Claudio Bresciani/TT

Om man inte ser sambandet mellan isolering och självmord i svenska häkten kommer inte heller de åtgärder man sätter in att kunna gå till roten av problemet. Det skriver docent Johan Karlsson Schaffer och professor Peter Scharff Smith.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbilder

Varför sker fortsatt så många självmord i svenska häkten? Om man får tro företrädare för Kriminalvården beror det huvudsakligen på att de häktade genomgår kriser, lider av psykiska åkommor eller har drogabstinens. En helt central faktor lyfts däremot inte fram: sambandet mellan isolering och självskadebeteende, trots att Sverige år efter år bortser från kritik från internationella människorättsorgan och isolerar häktade i en omfattning man knappast finner någon annanstans i världen.

I en intervju nyligen berättar Jörgen From Nordin, enhetschef för Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, om den screeningmetod som används sedan 2016, där alla som ska avtjäna ett fängelsestraff genomgår en utredning för att fånga upp självmordsbenägna personer (SR Ekot 13/8). Enligt nyhetsinslaget har det inte skett ett enda självmord i svenska fängelser sedan november 2016. I Kriminalvårdens häkten, däremot, har 19 självmord ägt rum de senaste nio åren, vilket enligt Nordin beror på att de häktade känner större oro än de fängelseintagna:

Annons
Annons
Annons