Annons
X
Annons
X

Bluffbolag fick hjälp av Invest Sweden

Migrationsverket misstänker skenanställningar i en rad kinesiska företag som Invest Sweden har hjälpt till att etablera i Sverige. Migrationsverket har tagit beslut om utvisning i nio fall där verksamheten visat sig vara en bluff, kan SvD Näringsliv avslöja. Ärendet är också överlämnat till Gränspolisen.

(uppdaterad)

SVD NÄRINGSLIV GRANSKAR

Det här är en härva där en svensk investeringsmyndighet, en namnkunnig advokatbyrå och flera kinesiska hemsidor, som säljer uppehållstillstånd på falska grunder, ingår. Mycket av detta upptäcktes i vintras när Migrationsverket beslutade sig för att granska ett antal kinesiska bolag här i Sverige efter tips om omfattande fusk. Men också efter att ha fått ta del av en hemligstämplad rapport från Svenska ambassaden i Peking.

Antalet nya kinesiska bolag i Sverige har ökat lavinartat sedan en ny mer liberal lag om arbetskraftsinvandring infördes i december 2008. Misstankarna som formulerades av Migrationsverket i vintras handlar om att lagen utnyttjas och att kinesiska medborgare kommer till Sverige genom skenanställningar i mer eller mindre tomma bolag. Syftet är att få permanent uppehållstillstånd i Sverige på oriktiga uppgifter, enligt initierade källor. För en kinesisk familj kan det innebära att man får både barnbidrag, föräldrapenning och andra förmåner trots att den familjemedlem som har beviljats arbetstillstånd återvänt till Kina.

Migrationsverket tog i sin granskning ett stickprov och kontrollerade 18 av de cirka 1000 kinesiska ärenden de hanterat de senaste åren. Oftast tar de också med sig sina familjer vilket gör att det i slutändan troligtvis handlar om flera tusen personer.

Annons
X

Resultatet förvånade Alejandro Firpo, expert på Migrationsverket med ansvar för arbetstillståndsfrågor.

–I nästan 90 procent av fallen stämde tipsen. Det vill säga det fanns i princip ingen verksamhet i bolagen och de kinesiska arbetstagarna har tagit ut en lön som inte är i närheten av vad det står i anställningserbjudandet, vilket vi ser mycket allvarligt på. Anställningserbjudandet har i sin tur legat till grund för det svenska uppehålls- och arbetstillståndet som vi beviljat, säger han.

I ett antal fall hade de kinesiska medborgarna inte ens kommit till Sverige och ännu mindre dragit i gång det nystartade företaget. Där drogs arbetstillståndet tillbaka omedelbart.

De nio personer som faktiskt kom till Sverige fick både uppehålls- och arbetstillståndet indraget. Dessutom togs beslut om utvisning.

Fem av de nio utvisningsärendena gäller företag som den statliga investeringsmyndigheten Invest Sweden har hjälpt till att etablera i Sverige.

–Det är klart att det är anmärkningsvärt att företag och personer som Invest Sweden har hjälpt blir ett utvisningsärende hos oss Migrationsverket bara ett eller två år senare, säger Alejandro Firpo.

–På ett generellt plan handlar det om skenanställningar. Vi har nu överlämnat materialet till Gränspolisen. Det gör vi regelmässigt när det vi misstänker någon form av brott, säger Alejandro Firpo.

Biträdande avdelningschefen vid Gränspolisavdelningen i Stockholms län, Carorolina Paasikivi bekräftar att hon fått information om fallet. I nuläget kan inget brott styrkas.

–Men om informationen byggs på och vi får tips kan det ändras, säger hon.

”Människohandel” är en möjlig brottsrubricering enligt Migrationsverkets expert. Det skulle innebära att svenska uppehållstillstånd har sålts till kineser på falska grunder. Ett exempel på det är det kinesiska företaget med hemsidan ”Låt oss tillsammans åka till Sverige”, som gör reklam för Sverigeutvandring och tar motsvarande 150000 kronor för att hjälpa till att flytta hit.

De fem företagen som är kopplade till Invest Sweden och vars bolagsrepresentanter nu har fått besked om utvisning är Ning Hui AB, Dragon Treasure AB, Skandina Internationel, Woohong AB och Weexcel AB. Alla fem återfinns i den statliga investeringsmyndighetens statistik över bolag man har främjat. Enligt Invest Sweden handlar det om nyetableringar inom bland annat service, bioteknik och konsumentprodukter. Myndigheten påstår att de här bolagen har skapat åtta nya jobb i Sverige. Men Migrationsverket menar alltså att det rör sig om skenanställningar i mer eller mindre tomma bolag.

Bakom kulisserna agerar en och samma advokatbyrå som ombud i hundratals fall med kinesiska bolag. Det handlar om Magnusson Advokatbyrå. Byrån är ombud för de kinesiska företagen i samtliga nu aktuella utvisningsfall. Firman har gjort det till en affärsidé att hjälpa kinesiska företag att etablera sig i Sverige. En av firmans advokater och delägare, Carl-Fredrik Hedenström, är verksam i 211 olika styrelser, flertalet är företag med kinesiska ägande.

Magnusson Advokatbyrå nämns särskilt i den hemligstämplade rapport som svenska ambassaden i Peking skrev till UD i vintras, och som delvis låg till grund för Migrationsverkets stickprovskontroll.

Magnusson Advokatbyrå har överklagat samtliga nio utvisningar. Men det var ändå inte de som protesterade starkast på Migrationsverkets beslut. Det gjorde Invest Sweden, vars tjänsteman Sören Pettersson krävde svar om utvisningsfallen vid ett upprört möte med Migrationsverket den 4 mars.

–Jag blev minst sagt förvånad. Det tillhör inte vanligheten att en annan statlig myndighet agerar närmast som ett ombud i enskilda ärenden, säger Alejandro Firpo.

Slår hål på myndighetens trovärdighet blog.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X