Bluesig Dan Andersson och koncisa sentenser

Under strecket
Publicerad
Annons

Poesi på taket, 00-talets vispoeter tjugofem meter upp i luften. Så var det tänkt.
Men eftersom sommaren frusit inne är konserten flyttad från ABF-husets takterass ner till restaurang Cirkeln, fylld till brädden. Sofia Karlsson, eMiL Jensen och Carl-Johan Vallgren - kvällens sammansättning har väckt gensvar.
Dan Anderssons Julvisa i Finnmarken passar bra i vår gröna vinter. Den finns med på Sofia Karlssons uppmärksammade cd Svarta ballader, med Dan Anderssonsånger, och precis som på cd:n blir kvällens upptakt Jag väntar vid min mila.
En dikt av Baudelaire i Dan Anderssons svenska tolkning, Mot ljuset, tonsatt av Sofie Livebrant. Sofia Karlsson framträder i kvartett med fiol, gitarrer, bouzouki och kontrabas. Och på Helgdagskväll i timmerkojan (Bort längtande vekhet ur sotiga bröst) hörs säreget munspel med blueskänsla.

”Murar är bara broar på högkant”. Det är eMiL Jensens livsfilosofi, spoken word-artist som likt en ivrig border collie arbetar på att ena den vilsna flocken och sudda ut de konstruerade
särdrag som skiljer oss åt - könsrollerna eller stämpeln ”invandrare”.
eMiL Jensen är en subtil tänkare och ordekvilibrist med önskan om ”En moder ord på våran jord”. Med semantiska kullerbyttor som ”Det måste vara svårt för vår tid att växa upp i den här generationen” och med koncisa sentenser som ”Din ålders indiansommar” eller ”Senil olydnad”.Hans både poetiska och effektiva aforismer är laddade med budskap.
Denne stå-upp-poet av rang, ensam i sitt slag, ackompanjerar sig på piano och gitarr och är den här kvällen förstärkt med cello som sparsmakat kraffullt skärper konturen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons