Peter Alestig:”Blue sweep” banar väg för Bidens klimatsatsningar

2021 har redan fått sitt första viktiga klimatbesked. Med några få tusen rösters marginal tog Demokraterna på tisdagen hem båda senatsplatserna i Georgia – och får därmed, genom vicepresidentens utslagsröst, majoritet i senaten. Mitt i det politiska kaos som råder i USA just nu är i alla fall en sak säker: för det globala klimatarbetet var det ett välkommet besked.

Som jag har skrivit tidigare spelar senatsmajoriteten mindre roll för Joe Bidens möjligheter att ta USA tillbaka till Parisavtalet. Det hade han kunnat göra även utan senatens stöd. Men desto viktigare är det för den nya presidentens möjligheter att faktiskt följa avtalet.

Biden har bland annat lovat att USA ska genomföra en storsatsning på förnybar energi och nu ser vägen dit ut att bli mindre snårig. Reaktionen på USA-börsen kom också omedelbart – flera ledande solenergiföretag steg kraftigt på Demokraternas seger, rapporterar Business Insider. Det ska påpekas att det visserligen krävs 60 röster i senaten för många viktiga policybeslut – men även republikaner väntas stötta en storsatsning på förnybar energi framöver. Räkna med kraftigt ökat tempo i den amerikanska energiomställningen de kommande fyra åren, med andra ord.

Samtidigt lär den pågående kolkollapsen knappast tappa tempo. På bara två år har kolkraftens bidrag till USA:s elproduktion minskat med en tredjedel, enligt USA:s energimyndighets senaste rapport som släpptes dagen före julafton.

Exakt hur ambitiöst USA kommer att vara i det globala klimatarbetet återstår att se. Kommer världens största utsläppare per capita gå från att vara en bromskloss till att hoppa på tåget – eller rent av bli ett lok i omställningen?

PS. Ett annat område där omställningen går snabbt just nu är inom elbilar. Tesla fortsätter gå som en raket och var en hårsmån från att nå målet om en halv miljon levererade bilar under 2020 – och samtidigt kan ny batteriteknik skynda på utvecklingen ytterligare. Och i Norge var över hälften av bilarna som såldes förra året elbilar. Spännande!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons
Annons