Förlupna ord. Ur de svarta anteckningsböckernaBlottar sorg och uppgivenhet inför livets slutskede

SvD-medarbetaren Per Wästberg är ledamot i Svenska Akademien och författare till omkring 70 böcker.
SvD-medarbetaren Per Wästberg är ledamot i Svenska Akademien och författare till omkring 70 böcker. Foto: Caroline Andersson

Numera är Per Wästbergs författarskap till stor del en uppgörelse med det egna jaget och dess historia. Fragmentsamlingen ”Förlupna ord” är en intensiv och oemotståndlig om än inte alldeles behaglig läsupplevelse.

Under strecket
Publicerad
Annons

En författare är en kannibal. Ingen går säker. Inte familjen, inte vännerna, inte kollegerna. ”Lyssna vid dörren och kika genom nyckelhålet lockar livet igenom”, skriver Per Wästberg i förordet till sin nya bok, fragmentsamlingen ”Förlupna ord”. I förordet berättar han vidare om de svarta anteckningsböcker han har, som ”rymmer synbilder och avlyssningar ur ett växlingsrikt socialt umgänge”.

Och sedan rullar det igång. Korta stycken, oftast bara några meningar, tidigare lagda åt sidan, nu uppfiskade ur de svarta böckerna, sköljer över läsaren. Läsupplevelsen är intensiv och oemotståndlig om än inte alldeles behaglig, som en provkarta över mänskliga tillkortakommanden, men också vacker, språket sviker aldrig Per Wästberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons