Blond makt lockande hot

BLONDINER Både män och kvinnor har ljust hår, men det är bara kvinnor som kallas blondiner. Stereotypen ”sexig, men inte så smart” påverkar blonda kvinnors vardag än i dag.

Under strecket
Publicerad
Annons

De drar blickarna till sig, höjer antalet klick på webbsajter, är omslagsflickor som ökar tidningsupplagorna. Vi talar om blondinerna. De syns och allt fler profiterar på det blonda som sexigt ideal. Madonna, Carolina Gynning, Victoria Silvstedt, Blondinbella och många andra har gjort föreställningarna om det blonda till en del av sitt personliga varumärke.

De flesta blonda kvinnor tänker kanske inte på sig själva som ”blondiner”, men visst händer det att de undviker att förstärka ”blondinen” i sig. De väljer att inte klä sig på ett sätt som får dem att verka utmanande, i jobbsammanhang till exempel. ”Man vill ju inte se ut som en slampa”, säger de och väljer bort läppstiftet eller urringningen som brunetten kan ha utan att bli tagen för ett våp. Några blondiner bär gärna glasögon för att ge ett seriöst intryck direkt. Ännu år 2008 lever, märkligt nog, fördomar om blondinen kvar, medan den blonde mannen slipper höra blondinskämt om att han skulle vara mindre vetande än en mörkhårig kille.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons