X
Annons
X

Trots bra skörd – odlare längtar efter regn

Varma maj gav äppelodlarna en blomstrande start.

Nu vill de även få ett lyckligt slut på säsongen.

– Det är rikligt med fina äpplen i år, men nu vill vi ha lite regn och kalla nätter, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks musteri.

Av TT
Läs mer om Extremvärmens följder

Äppelträden dignar av frukt på Solnäs gård utanför Lund. Trots att E6 ligger endast ett stenkast från äppelodlingen är tystnaden påtaglig i gångarna. I en av gångarna är dock aktiviteten febril. Skörden har redan dragit igång.

– Först ut är sorten Discovery. Vi är runt 10 till 14 dagar tidigare med skörden än normalt och det kommer nog att gälla alla sorter framöver, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks musteri, som tog över den tidigare familjeägda äppelodlingen för fyra år sedan.

Äppelskörden på Solnäs gård utanför Lund är igång tidigare än normalt. Rekordvärmen de senaste månaderna har varit optimal för landets äppelodlare.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 4

Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri som driver Solnäs gård, kontrollerar plockade äpplen av sorten Discovery. Det är den första sorten som plockas.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 4

I princip allt på en äppelodling sker för hand, även om maskiner finns till hjälp för att äpplena inte ska skadas när de läggs i bingen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 3 av 4

Runt 700 ton äpplen beräknas att plockas på Solnäs gård denna säsong. Gården har 76 000 äppelträd på närmare 26 hektar.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X