Annons
X
Annons
X

Bloggstorm om IPRED

Debatten om IPRED-lagen rasar på olika forum och bloggar. En Facebookgrupp har samlat cirka 22500 medlemmar under uppropet ”Stoppa IPRED”.

EU-direktivet IPRED, Intellectual Property Rights Enforcement Directive, syftar till att skydda upphovsmän mot fildelare. Det innebär alltså att det ska bli lättare för företagen att dra fildelare inför rätta. Bland annat ska bredbandsleverantörer lämna ut IP-nummer vid misstanke om fildelning.

Direktivet har orsakat en bloggstorm på nätet, som börjar likna den som FRA-lagen tidigare sparkade igång.

”Vansinne, regeringen. Vi har fått en FRA-lag, någon mystisk avlyssningslag, och nu ett förslag på en privatpolislag som ska låta företag sköta ”utredning” av påstådda brott.”, skriver till exempel Onkelborg's Blog.

Annons
X

På en kampanjsida mot direktivet uppmanas folk till att skriva till politikerna, komma på demonstrationer samt sätta press på sina bredbandsleverantörer. På samma hemsida finns även en protestlista och hittills har över 11 000 personer skrivit på.

På olika bloggar kritiseras regeringen hårt och rättssäkerheten med den nya lagen ifrågasätts.

Attila Toth föreslår på sin blogg att man i stället för att lagstifta borde bjuda in till debatt om upphovsrätten.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Det handlar till syvene och sist om lagar och överenskommelser för att uppmuntra konstnärligt skapande, och möjligheter för konstnären att tjäna pengar på sina verk.” skriver han.

  Men alla är inte emot det nya lagförslaget. Bloggaren Göran skriver att det är självklart att man inte ska kunna dela med sig och ladda hem filmer, spel och musik. ” Köp era skivor och filmer istället och gör rätt för er”, skriver han.

  Göran anser även att det finns viktigare saker att fokusera på .

  ”Hela världsekonomin håller på att raseras och vissa förstorar upp en sådan här petitess.”

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X