Bloggarna är här för att stanna

Under strecket
Publicerad
Annons

NEW YORK I början av 1990-talet blev bloggandet ett stort, internationellt utbrett fenomen. I Sverige fanns bland annat gruppbloggen Reload, där ett gäng unga storstadsbor berättade om sina vardagsliv. Ungefär tolv år senare har kolumnisterna i tryckta medier upptäckt bloggar, och en hel del är skeptiska.
Mest skeptisk är Johan Croneman, som i DN:s goda tradition av teknikfientlighet avfärdar själva idén med bloggar.
För många år sedan skrev medieoraklet Marshall McLuhan essän Understanding Media där han förklarade hur vi alltid initialt kommer att tycka att nya medier framstår som sämre än äldre medier. Det är ju en trygg åsikt - i stället för att som gammal hund försöka lära sig att sitta konstaterar man att sittandet bara är ett modern påfund som snart kommer att vara passé.

I USA har bloggar länge varit en så självklar del av nyhetsflödet och hela den demokratiska processen att ingen journalist i dag skulle komma på idén att kritisera dem som fenomen. Tv-kanaler som CNN och Fox News har flåsiga
inslag av typen ”What”s new on the blogs” där de gör sitt bästa för att hinna ikapp bloggarna. Nästan alla inflytelserika kritiker har egna - ofta mycket läsvärda - bloggar.
De som ändå ”inte gillar bloggar” får gärna fortsätta cykla runt i handsydda galoscher på Kronancyklar och tro att det bästa som skrivs i dag finns i pappersversionen av The Guardian.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons