Bloggare utmanar förtrycket

En 22-årig egyptier ställs i dag inför rätta i Kairo anklagad för att ha förtalat Egyptens president, stört den allmänna ordningen genom ryktesspridning och för att ha hetsat mot islam. Genom att plocka ut en islamfientlig bloggare har myndigheterna underminerat stödet för bloggaren i detta prejudicerande fall.

Under strecket
Publicerad
Abdel Karim Nabil Suleiman förs bort från domstolen i Alexandria, där han åtalas för att ha hädat isalm och förlämpat Egyptens president Hosni Mubarak.

Abdel Karim Nabil Suleiman förs bort från domstolen i Alexandria, där han åtalas för att ha hädat isalm och förlämpat Egyptens president Hosni Mubarak.

Annons

Internetanvändningen är på frammarsch i arabvärlden. Det dyker upp nya bloggar hela tiden, från Saudiarabien till Marocko. Det har lett till en katt-och-råtta-lek mellan repressiva regimer och internetanvändare som sprider åsikter om allt från stöd till
jihadism till det rakt motsatta: uttalat islamhat.
Den unge Abdel Karim Nabil Suleiman - eller som han kallar sig på nätet, Karim Amer - hör till de sistnämnda. Han riskerar maximalt elva års fängelse. Krönikörer i regeringsvänliga egyptiska medier tycker att det borde räcka med ”fem till sex års fängelse” för den 22-årige Karim Amer för att ge honom en läxa och få honom att lämna fängelset som en lojalare medborgare.
I ett Egypten där det i årtionden bara har funnits statskontrollerade medier är regeringens informationsmonopol brutet genom oppositionstidningar och internet.

– Det finns ungefär 3 000-4 000 bloggar i Egypten nu. Varje dag tillkommer 50-100, berättar Tarek Mounir från Kairo, som är verksam i den egyptiska grenen av Reportrar utan gränser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons