X
Annons
X

Bloggar från bord till ord

Det räcker inte med snygga matbilder och goda recept – för att slå igenom som matbloggare ska man helst ha en specialitet. Två underhållande exempel är Oatgasm om gröt och en om att laga mat i kaffebryggare. 

1/3

Alice Brax har bloggen Brax on food.

Foto: ÅSA DAHLGREN
2/3

På Katja Wulffs blogg Kaffekokarkokboken kan läsarna bland annat få lära sig att laga tacos av fårtestiklar med hjälp av en kaffekokare.

Foto: DAN SORENSEN
3/3

Anna Perrolf har ostbloggen Say cheese.

Foto: CAMILLA KARLSTRÖM.

En av de senaste årens starkaste trender i restaurangvärlden är krogar som specialiserar sig på en rätt eller råvara. Exempelvis Djuret i Gamla stan i Stockholm, som bara serverar ett djur i taget, eller korvspecialisterna Printz och Taylor & Jones with the twist. Mattruckarna som bara serverar, säg, vietnamesiska mackor eller crepes är andra exempel, liksom det snabbt växande utbudet av cevicherior, dumplinghak och hamburgerbarer.

Samtidigt jäser en liknande trend i bloggvärlden. Numera finns svenska matbloggar som bara handlar om exempelvis hamburgare, surdegsbröd – eller att laga mat med hjälp av kaffebryggaren. Katja Wulff började experimentera med sin kaffekokare som student och startade bloggen Kaffekokarkokboken med ambitionen att dela med sig av tio recept. Nu har hon bloggat om mat tillagad i sin kaffekokare i fyra år och tipsat om hur man gör allt från pizza till prinsesstårta.

**Att nördigt ofta är synonymt **med intressant och kul är Anna Perrolfs blogg Say cheese ett utmärkt exempel på. Hon startade bloggen för lite över ett år sedan, som ett sätt att kanalisera sin besatthet av ost.

Annons
X

– Jag har alltid gillat ost men blev besatt när jag var gravid andra gången. Jag behövde inte bara äta utan också älta ost – och en blogg kändes som det lättaste sättet.

På bloggen varvas tips på ostmönstrade glas- ögonbågar – "ostbågar" – med recensioner av nya ostchips och en lektion i hur man uttalar roquefort och andra ostar.

– I början tänkte jag att det kanske inte skulle bli så många inlägg eftersom det är ett smalt ämne, men det går att skriva hur mycket som helst om ost. Dessutom är det ett bra sätt för mig att lära mig mer om det jag gillar mest.

Ingen råvara verkar vara för smal för en blogg. I USA, där trenden med nischade matbloggar är ännu tydligare, finns bloggar om såväl mac’n’cheese som grönkål och bacon. Blott 15-åriga amerikanskan Meghan Faulkner startade bloggen Oatgasmi slutet av 2012, i samband med att hon bestämde sig för att äta en ny grötvariant varje dag under ett år.

– Tanken var att bloggen skulle fungera som ett sätt att organisera projektet, men det blommade ut till en livsstil snarare än ett digitalt arkiv, säger hon.

Sedan starten har hon skapat ett receptarkiv med dekadenta havrerätter som "double chocolate brownie batter blizzard oatmeal", "apple pie oatmeal brulee" och "key lime pie overnight oats".

– Jag började använda gröten som en kanvas och försökte se bortom traditionella toppings som lönnsirap och socker. Jag var också väldigt inspirerad av min gammelmormor, som alltid gjorde morgongröten till något utöver den vanliga frukosten.

**Ju mer nischad **en blogg är, desto mer intressant blir det. Det menar Alice Brax, som sitter i juryn för Matbloggpriset och arbetar som kommunikatör med inriktning på sociala medier. Hon tror att fler matbloggare skulle vinna på att specialisera sig.

– Det är ett bra sätt att utmärka sig. Det finns så många matbloggar som handlar om vad folk har ätit till middag. Dessutom har det blivit mer rätt att vara nörd i dag.

– Å andra sidan finns det väldigt många breda livsstilsbloggar som har otroligt många följare – så det är inte säkert att man får fler läsare. Men rätt läsare, säger Alice Brax.

Själv bloggar hon sedan snart tio år om mat på Brax on food. Den har tidigare haft ett ganska brett perspektiv men har på senare tid handlat allt mer om genusfrågor.

– Det är ett ämne som intresserar mig eftersom jag inte tycker restaurangvärlden gör tillräckligt mycket för att tänka genus. Dessutom är det tacksamt eftersom det väcker mycket reaktioner.

**Ett annat ämne **som Alice Brax har snöat in på är julmust. Men hon är inte nördigast. Det är bloggen Addicted to julmust. Där hittar man det som sannolikt är världens mest genomgripande test av julmust – 32 olika sorter betygsatta efter kriterierna skum, doft, smak och förpackning.

Annika Goldhammer

Läs även

Annons
X
Annons
X

Alice Brax har bloggen Brax on food.

Foto: ÅSA DAHLGREN Bild 1 av 3

På Katja Wulffs blogg Kaffekokarkokboken kan läsarna bland annat få lära sig att laga tacos av fårtestiklar med hjälp av en kaffekokare.

Foto: DAN SORENSEN Bild 2 av 3

Anna Perrolf har ostbloggen Say cheese.

Foto: CAMILLA KARLSTRÖM. Bild 3 av 3
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X