Annons
X
Annons
X

Blogg eller inte – det är frågan

Peter Englund, författare, historiker och tillträdande sekreterare i Svenska Akademien.

Har verkligen boken en framtid?

– Ja, absolut, när rörliga bilder kom då skulle teatern dö och teven skulle slå ut radion. Men det fungerar inte så. Jag har själv skrivit manus till teveserier och vet hur lite information som går in på 55 minuter. Om jag vill lära mig någonting så går jag till en bok just för att du kan få in så förbannat mycket i en bok.

Vad ligger på ditt nattduksbord?

Annons
X

–  Jag håller långsamt på att tugga mig igenom en bok som jag är generad över att jag inte läst, ”Mannen utan egenskaper” av Robert Musil. Sedan, och det här är lite genant, men jag håller jag på att läsa min egen bok. Jag är väldigt självkritisk men jag tycker att den är rätt så bra, säger Peter Englund och skrattar.

Kommer du förändra dina medievanor som tillträdande sekreterare i Svenska Akademien?

– De kommer kanske bli ännu bredare. Men det är inget problem – mitt liv skulle bli oändligt mycket fattigare utan tidningar. Och jag läser redan nu många kultursidor ute i landet men jag kommer nog läsa ännu mer på lokal- nivå. Tack vare att vi sitter i börshuset så blir det lätt Stockholmscentrerat när man tänker kring namn för priser och stipendier. Jag har inte bestämt mig för om jag ska fortsätta blogga.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad läser du på nätet när ingen ser?

  – Jag är inne på ett dataspelsforum någon gång var tredje dag. Sedan finns det en sajt som är lite gränsfallssajt. Den heter Liveleak.com. Jag började titta på den när jag var i Irak och skrev om kriget. Det är materialet som du inte får se på Aktuellt för att det är för otäckt eller konstigt. Det kan vara en bilbomb, bilolyckor i Moskva eller amerikanska soldaters hemmafilmer.

  Följer du någon teveserie?

  – Jag har en satellitbox med hårddisk så att jag kan spela in program. På så vis följer jag Arge snickaren på Kanal 5. Grundintresset är: varför misslyckas saker och ting? Han kommer till människor där de håller på att renovera sig själva och sina äktenskap till döds och resultatet är ett jäkla härke. Det säger en hel del om mänsklig aktivitet. Och så är det en vacker berättelse – man vet att det slutar väl – och det är jag svag för.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X