Blodtrycksmedicin inget för gravida

Kvinnor som är eller planerar att bli gravida ska inte ta en viss typ av blodtryckssänkande medicin, så kallade ACE-hämmare. Risken för allvarliga fosterskador är alltför stor.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

För en tid sedan trodde man att medicinerna var relativt säkra under graviditetens första tre månader. Men en ny studie som publiceras i New England Journal of Medicine kullkastar den föreställningen. Studien, som omfattar 209 nyfödda barn vars mödrar behandlats med ACE-hämmare under graviditetens början, visar på en nästan tredubblad risk för allvarliga missbildningar i bland annat hjärtat, njurarna och centrala nervsystemet. Som jämförelsegrupp studerades cirka 30 000 barn till mödrar som inte fått någon blodtrycksbehandling.

Resultaten innebär att ungefär en kvinna av tjugo som använt ACE-hämmare under tidig graviditet riskerar att föda ett barn med allvarlig missbildning. Eftersom kvinnor kan vara gravida en månad eller två utan att känna till det ska den typen av medicin undvikas hos kvinnor som kan tänkas bli gravida eller försöker att bli det, enligt studien.

Annons
Annons
Annons