Blodigt självmordsattentat i Kirkuk

Under strecket
Publicerad
Annons

Kirkuk/Baquba Den omstridda staden Kirkuk i norra Irak drabbades av ett kraftigt attentat strax före det att den nye presidenten för landets kurder svor eden.
Minst 30 människor dödades i Irak under tisdagen och 24 lik hittades.
En självmordsbombare tog minst 20 människor med sig i döden utanför en bank i centrala Kirkuk. Enligt stadens polischefen stod förövaren i kön bland stadsbor som väntade på att hämta ut sin lön på morgonen. Över 81 skadades vid attentatet i den etniskt blandade oljestaden.
Även på marknaden i Kanaan, norr om Bagdad, förvandlades morgonhandeln till ett inferno. Tio människor, varav två små barn och fyra irakiska soldater, dödades, enligt militära källor, när en bilbomb exploderade vid en polisstation.

För Iraks kurder var gårdagen däremot en speciell dag. I staden Arbil svor Massoud Barzani presidenteden och blev därmed ledare för de tre kurdiska provinser i norr som har självstyre.
Missnöje finns dock över att kurderna inte fick oljemetropolen Kirkuk som sin huvudstad vilket är
en av orsakerna till oroligheterna i staden. Det fanns dock inga uppgifter om att tisdagens bombdåd hade något samband med presidentceremonin.
I al-Anbar-provinsen väster om Bagdad, där bland annat motståndsnästet al-Falluja ligger, hittades nya lik sent på måndagskvällen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons