Blodigt dåd mot moské

För första gången slog en självmordsbombare i Afghanistan till i en moské. Dådet krävde minst 20 dödsoffer, däribland en hög polischef, och kan ses som ett tecken på ökad desperation hos talibanerna.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Jag är inte förvånad över att det sker ett attentat, men det är märkligt att det sker i en moské. Politiskt är det mycket oklokt, säger Bengt Kristiansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén.
Talibanerna har under de senaste veckorna fått starkt stöd för sina försök att driva ut de amerikanska styrkorna (för närvarande cirka 19 000) ur Afghanistan. Avslöjandena om dödsmisshandel av afghanska fångar och skändningen av Koranen på Guantánamobasen har skapat en närmast upprorisk stämning mot USA. Detta har självklart gynnat talibanernas sak, därför var gårdagens attack kontraproduktiv. Ett dåd i en moské under bön kan bara framkalla hat och avsky.

– Talibanerna är splittrade och vi kan se gårdagens attentat som ett tecken på frustration och desperation. Därför kan vi också räkna med fler liknande dåd, säger Bengt Kristiansson.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons