Annons

Blodig militärinsats krävde 90 liv i Sudan

Den 3 juni dödade sudanesisk milis ett stort antal människor i samband med ett ingripande utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Bilden är tagen i maj i år.
Den 3 juni dödade sudanesisk milis ett stort antal människor i samband med ett ingripande utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum. Bilden är tagen i maj i år. Foto: Salih Basheer/AP/TT

Nära 90 människor dödades när en ökänd sudanesisk milis brutalt upplöste en fredlig protest huvudstaden Khartum i början av juni, uppger chefen för den utredning som gjorts av händelsen.

Cirka 170 personer skadades.

Under strecket
TT
Publicerad

Massakern den 3 juni inträffade utanför militärhögkvarteret i Khartum. Utöver dödsskjutningarna finns vittnesmål om gruppvåldtäkter mot kvinnliga demonstranter, uppgifter som människorättsorganisationer bedömt som trovärdiga.

Fath al-Rahman Said, chef för den utredningskommitté som tillsatts av den allmänna åklagaren, säger nu att tre officerare brutit mot de order som utfärdats genom att sätta in den ökända RSF-milisen mot de sittstrejkande demonstranterna.

Annons
Annons
Annons