Annons
X
Annons
X

Blodig kväll i Bahrain - minst 350 skadade

Efter de saudiska truppernas inmarsch i Bahrain och kung Hamad bin Isa al-Khalisfas proklamation av undantagstillståndet som ska gälla i minst tre månader rapporteras om en blodig kväll i Bahrain.

Oppositionskällor berättar att minst 350 skadade har tagits emot på en vårdcentral i Sitra på östkusten.

[object Object]
Saudiska trupper på väg in i grannlandet Bahrain på måndagen. Shiitiska oppositionen har kallat det en invasion, men USA och FN manar till återhållsamhet. Foto: BAHRAIN STATE TV VIA REUTERS TV

SVD:S UTSÄNDA BITTE HAMMARGREN RAPPORTERAR FRÅN BAHRAIN

Två personer rapporteras döda. Den 24-årige Ahmed Farhan ska, enligt källor i Sitra ha skjutits i huvudet av arméstyrkor. Och en medlem ur en säkerhetsstyrka ska med avsikt ha blivit överkörd av demonstranter i bil i landets södra del, uppger TT.

Saudisk militär får nu uppbackning av polis från Förenade arabemiraten och Bahrain. I Bahrains poliskår kommer många ursprungligen från Pakistan, säger västbedömare i landet.

Oppositionskällor hävdar att armén tagit över ambulanser med skadade varefter bilar omdirigeras. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Annons
X

Oppositionella uppges också ha gripit 16 saudiska soldater. De ska ha ställts inför ett ultimatum: Åk hem annars dödar vi er.

De saudiska styrkorna befinner sig i Bahrain på en inbjudan av kungen men betraktas som ockupanter av proteströrelsen.

Iran kallar de utländska styrkornas närvaro för ”oacceptabel” och att det kommer att ”komplicera situationen”, rapporterar Reuters.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  USA:s försvarsminister Robert Gates som besökte Bahrain i helgen och manade till skyndsamma reformer ska ha blivit tagen på sängen av Saudiarabiens ingripande i konflikten mellan proteströrelsen i Bahrain och det styrkande kungahuset. USA, som har Bahrain som hemmahamn för sin femte flotta, manar i dag till återhållsamhet.

  USA uppmanar sina medborgare att lämna Bahrain, uppger TT.

  En oroad bahrainier som försökt ringa till USA:s ambassad för att vädja om hjälp berättar att han möttes av en telefonsvarare. När han ringde USA:s femte flotta för att be dem stoppa de blodiga sammanstötningarna hävdar han att han möttes av frågan: Är du sunni eller shia?

  En av oppositionsledarna vid Pärlrondellen i Manama, Ibrahim Sherif, säger att vad Bahrain behöver är inte saudiska trupper utan demokratiska reformer. Endast hälften av platserna i parlamentet väljs och valkretsarna är indelade så att den styrande kungaklanen al-Khalifa gynnas, säger proteströrelsen vid Pärlrondellen till SvD:s utsända.

  Men regeringskällor anklagar å sin sida demonstranter för våld mot oskyldiga civila. Många av Bahrains asiatiska migrantarbetare stöder kungahuset. De är starkt oroade av inkomstbortfallet under den månad som protesterna pågått.

  Annons
  Annons
  X

  Saudiska trupper på väg in i grannlandet Bahrain på måndagen. Shiitiska oppositionen har kallat det en invasion, men USA och FN manar till återhållsamhet.

  Foto: BAHRAIN STATE TV VIA REUTERS TV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X