X
Annons
X
Recension

Stockholms blodbad Blodet flöt förgäves för Kristian II

MAKTFÖRSKJUTNING Det som var tänkt att sätta stopp för upplösningen av Kalmarunionen spelade i stället upproret i händerna. Gustav Eriksson Vasa klarade sig undan Stockholms blodbad och kunde senare etablera Sverige som självständigt kungadöme. Lars Ericson Wolke belyser på ett förtjänstfullt sätt blodbadets konsekvenser.

Blodbadet skildrat av Georg von Rosen
Blodbadet skildrat av Georg von Rosen

Stockholms blodbad tillhör de mest genomtröskade ämnena i svensk historieskrivning. Oändlig forskarmöda har lagts på att analysera och tolka händelsen från varje upptänklig vinkel. Med tanke på att det som hände på Stortorget den 8 och 9 november 1520 är unikt i skandinavisk historia, både till sin karaktär och till sina konsekvenser, är det kanske inte så egendomligt att den intresserat forskningen.
Stockholms blodbad är inte bara enastående i sin utstuderade grymhet, närmare 100 personer blev antingen halshuggna eller hängda dessa dystra novemberdagar, det är också enastående genom att det i ett slag ändrade de politiska förutsättningarna i Skandinavien och på sikt försköt maktförhållandena i hela Östersjöregionen.

Blodbadet skildrat av Georg von Rosen

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X