Sofia Nerbrand:Blodbadet i Syrien måste få ett stopp

Sofia Nerbrand

Syrien är en fasansfull krigszon. Över en kvarts miljon människor har dött sedan 2011. 5 miljoner har flytt landet och 6,5 miljoner lever som internflyktingar. 13,5 miljoner personer, varav 6 miljoner barn, behöver humanitär hjälp enligt FN. Omvärlden behöver sätta stopp för barbariet. Om inte annat för sin egen skull.

Under strecket
Publicerad
Amina Hamawy gråter över att hennes hem och hemstad Aleppo ligger i ruiner. Bilden togs söndagen den 4 december 2016.

Amina Hamawy gråter över att hennes hem och hemstad Aleppo ligger i ruiner. Bilden togs söndagen den 4 december 2016.

Foto: Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Amina Hamawy gråter över att hennes hem och hemstad Aleppo ligger i ruiner. Bilden togs söndagen den 4 december 2016.

Amina Hamawy gråter över att hennes hem och hemstad Aleppo ligger i ruiner. Bilden togs söndagen den 4 december 2016.

Foto: Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Amina Hamawy gråter över att hennes hem och hemstad Aleppo ligger i ruiner. Bilden togs söndagen den 4 december 2016. Foto: Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN

Striderna intensifieras i Aleppo. Människor dör. Byggnader raseras. En historisk juvel läggs i ruiner. Flygblad från presidenten faller från himlen om att invånarna ska rädda sig från de östra delarna av staden – annars kommer de att ”förintas”. Tusentals flyr hals över huvud.

Det är enkelt att glömma att varje siffra, som vi matas med dagligen, över antalet döda och skada representerar en människa av kött och blod.

Det är enkelt att glömma att varje siffra, som vi matas med dagligen, över antalet döda och skada representerar en människa av kött och blod. En person med livsdrömmar, familjemedlemmar och vänner. Ett helt samhälle är på god väg att helt rasa samman.

Utöver medierapporteringen märks det blödande såret som flyktingläger och arma människor som försöker fly Mellanöstern. De som vandrade genom Europa förra sommaren och hösten, den rännil av människor som köade i Hyllie och på Malmö central för att söka en fristad i Sverige.

Annons
Annons

De existerar fortfarande, även om vi inte märker av dem så mycket längre. EU har förhandlat med Turkiet om att härbärgera miljontals flyktingar och Sverige har infört gränskontroller och hårdare regler.

Dessa människor har kommit i kläm mellan stormakter som låter en strid utspela sig i Syrien. Ryssland och Iran stödjer diktatorn Bashar al-Assad, emedan USA står bakom oppositionen som tagit till vapen för att störta honom. Rebellstyrkorna håller dock på att förlora Aleppo och sina liv i denna stund. 100 000 människor sitter fast i staden, och just nu ”försvinner” många män spårlöst. Gunilla von Hall varnar för att Aleppo håller på att bli Syriens Srebrenica där tusentals människor mördas och kastas i massgravar.

USA krigar även mot IS och konstaterade häromdagen att de dödat 50 000 jihadister med sina flygattacker under de senaste två åren.

Det är dock en genant förlust för främst USA att kriget fortfarande rasar i Syrien och norra Irak.

Det är dock en genant förlust för främst USA att kriget fortfarande rasar i Syrien och norra Irak. Supermakten har en enorm militärkraft och skulle mycket väl kunna eliminera IS och få bort al-Assad från makten. Men av inrikespolitiska skäl har Obama inte använt sin roll som överbefälhavare tillräckligt kraftfullt.

Den tillträdande presidenten Donald Trump har tidigare sagt att han ska förgöra IS. Vad han kommer att göra som ÖB är högst osäkert, men det är paradoxalt att mycket talar för att han kommer att landa i en likartad position som Obama. IS anses viktigare att bekämpa än att få bort al-Assad från makten, och att undvika att hamna i konflikt med Ryssland är också vägledande för USA:s hållning. Hillary Clinton hade haft en betydligt tuffare linje om demokrati och mänskliga rättigheter.

Att väst med USA i spetsen blivit mjuka i det hårda försvaret för vårt öppna samhälle är mycket olycksbådande. Människor lider och dör i krigets Syrien. Flyktingar fastnar i tältlägrens hopplöshet. EU hamnar i förhandlingsmässigt underläge gentemot det alltmer auktoritära Turkiet. Osämjan om migration till och inom EU riskerar att bryta sönder unionen, allianser, partier och vänskaper. Respekten för USA minskar.

Syrien är en krigshärd som bara måste lösas – militärt och politiskt. Att såret fortsätter att blöda är det sämsta alternativet för alla inblandade.

SOFIA NERBRAND är redaktör för Säkerhetsrådet.

Lästips! Charles Krauthammer skriver i Washington Post om varför USA och övriga väst inte kan lämna världsscenen till tyranner.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons