Blocken fortfarande en gåta för forskningen

Megaliter i franska Carnac, inte långt från Bretagnes kust.
Megaliter i franska Carnac, inte långt från Bretagnes kust. Foto: TT

Massor av folk vid något tillfälle i sin förhistoria har genomgått någon sorts megalitkulturfas. Men vad de uppställda stenarna har använts till vet vi ingenting om.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Stonehenge, Englands största och kändaste megalitmonument.

Stonehenge, Englands största och kändaste megalitmonument.

Foto: Gianni Dagli Orti/TT
Annons

Fråga: ”Vad är megalitkultur för något? Ordet dyker upp överallt i redogörelser för forntiden, även i turistbroschyrer. Såvitt jag vet betyder det ungefär ’storstenskultur’. Men har det verkligen funnits en gemensam kultur som utmärkt sig för att resa stora stenar?”

Dick Harrison: Nej, det har det naturligtvis inte. Folk har rest stora stenar – termen kommer från grekiskans mega, ”stor”, och lithos, ”sten” – över hela jordklotet. När man (ofta lite slarvigt) uttalar sig om megalitkultur syftar man på allt detta, sammantaget. Idén är alltså inte att det har funnits en särskild grupp människor som utgjort ”megalitkulturen” utan att massor av folk vid något tillfälle i sin förhistoria har genomgått någon sorts megalitkulturfas, då de tillverkat monument av ett eller flera stenblock, vilka har arrangerats antingen vart och ett för sig eller i rader, cirklar eller gravar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons