Annons
X
Annons
X

Blockbytarna väger tyngst

Miljöpartiet har lika stor ­dragningskraft som Socialdemokraterna på borgerliga väljare. Och det är Moderaterna som främst kan locka till sig rödgröna väljare. SvD kan idag publicera en Sifomätning om den grupp väljare som ­avgör kampen om regeringsmakten: de som kan tänka sig att byta block.

(uppdaterad)
Foto: GRAFIK: SVD

Mätningen visar att en knapp femtedel av de som idag sympatiserar med de rödgröna respektive borgerliga partierna kan tänka sig att korsa blockgränsen i valet.

–De stora partierna som Socialdemokraterna och Moderaterna ägnar sig åt djupa studier av den här gruppen, säger Carl Melin som är opinionschef på pr-firman United Minds.

Carl Melin har tidigare jobbat som opinionsanalytiker för Socialdemokraterna, och varit rådgivare åt S-ledarna Göran Persson och Mona Sahlin.

Annons
X

I det rödgröna blocket fungerar Miljöpartiet och Socialdemokraterna som dragplåster. Tio procent av de borgerliga väljarna skulle kunna tänka sig att rösta på S. Men nästan lika många, nio procent, kan tänka sig att rösta på MP.

De båda partierna utövar alltså lika stark dragningskraft, trots att de gröna bara är en knapp tredjedel så stora som S i opinionsmätningarna.

MP:s partisekreterare Agneta Börjesson blir märkbart upprymd över resultatet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det här har vi ju hoppats och trott. Det är ju det vi tillför i det rödgröna samarbetet: vi kan locka väljare över blockgränsen.

  Partiets valmanifest innehåller bland annat det djupgröna förslaget om friår, men är enligt Börjesson ändå utformat med den här väljargruppen i åtanke.

  –Det är vår avsikt att lyfta frågor som kan intressera blockbytarna, säger Agneta Börjesson.

  Hon exemplifierar med förslag om sänkt arbetsgivaravgift för småföretag och sänkt moms i tjänstesektorn. Samts stärkt skydd för integriteten på nätet.

  –Det kan locka frihetliga väljare från alla partier, men kanske särskilt besvikna Folkpartister och Centerpartister.

  Att Miljöpartiet kan dra väljare över blockgränsen är också en faktor när partiet förhandlar med S och V.

  –I de förhandlingarna är det här ett tungt argument för att vi ska få igenom vår politik, säger Agneta Börjesson.

  Sifos mätning pekar också på att ”de nya Moderaterna” har lyckats etablera sig som mittenparti. Det är Moderaterna som har störst potential att locka rödgröna sympatisörer.

  Nio procent av dem som idag skulle rösta rödgrönt säger att de ”skulle kunna tänka sig” att rösta på Moderaterna.

  –Det betyder att vi har ett särskilt ansvar för att vinna väljare över blockgränsen, konstaterar Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

  Det är särskilt S-sympatisörer som intresserar Schlingmann. Han vill inte beskriva det som att partiet därför måste gå mot mitten eller vänster, men att Moderaterna måste gå till val på en politik som ”inkluderar alla”.

  –Vi ska betona vikten av ett samhälle som håller ihop, säger Schlingmann.

  Dagens Sifomätning ger ytterligare några exempel på vad partierna kan mäta sig fram till. För de borgerliga är kvinnorna en riskgrupp: de är mer öppna för blockbyte än männen. För de rödgröna är det väljarna mellan 30 och 49 år som är mest benägna överge blocket.

  Men hur använder de partier som gör liknande mätningar den typen av information? Enligt Carl Melin är nästa steg att kalla in så kallade fokusgrupper för att testa hur politiska utspel tas emot.

  –Man testar olika budskap på fokusgrupper, säger Carl Melin.

  En grupp kan bestå av övertygade anhängare, en annan av väljare som kan tänka sig att gå över blockgränsen.

  Och frågan som partierna söker svaret på är den här: Hur ska budskapet utformas för att attrahera blockbytarna, utan att stöta bort kärnväljarna?

  Annons
  Annons
  X
  Foto: GRAFIK: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X