Annons
X
Annons
X

Blockad mot Gaza måste hävas

HJÄLPSÄNDNING. Vi är övertygade om att alla människor har rätt till ett anständigt liv. Därför tar vi det ansvar som regeringar har försummat och bistår Gazas befolkning, skriver religionsprofessorn Mattias Gardell från ett av fartygen på väg till Gaza.

I dag när solen gått upp över östra Medelhavet närmar sig Frihetsflottan Gazas territorialvatten. Fartygskonvojen består av åtta fartyg, varav fyra lastfartyg som bär med sig avsaltningsanläggningar, byggnadsmaterial, generatorer, sjukvårdsutrustning och en kanariefågel, skänkt av en sjuårig turkisk flicka som ville att den skulle släppas fri i Gaza.

Ett av lastfartygen är Sofia, köpt för insamlade medel av den svenska gräsrotsrörelsen Ship to Gaza tillsammans med en grekisk syskonorganisation med samma namn. Tolv svenska medborgare finns ombord på flottan, liksom medborgare från ett femtiotal länder, inklusive Israel. Här finns kristna, judar och muslimer, socialister, liberaler och borgerliga från varje befolkad kontinent, förenad i en regnbågskoalition av världsmedborgare som tagit Förenta nationernas förklaring om de mänskliga rättigheterna på allvar.

Övertygade om att vi har ett gemensamt ansvar för varandra och att alla människor har rätt till ett anständigt liv i frihet har vi bestämt oss för att ta det ansvar våra regeringar försummat och bistå Gazas befolkning med medel till återuppbyggnad av deras krigshärjade samhälle. Det vi kan komma med är naturligtvis endast en droppe i havet, men vi hoppas att vi med vårt exempel kan bidra till att häva blockaden så att professionella biståndsorganisationer inte längre hindras att utföra sitt arbete och så att Gazaborna åter får möjlighet att försörja sig själva och fritt färdas över sitt lands gränser.

Annons
X

Under de senaste dagarna har Israels regering återkommande hotat att stoppa vår fredliga hjälpsändning med militära medel. Under kodnamn Operation Sky Winds skall elitsoldater borda våra fartyg, föra passagerarna till specialbyggda fångläger i Ashdod och beslagta den humanitära last som är avsedd för Gazas invånare. Enligt den israeliska regeringen utgör hjälpsändningen en provokation som hotar landets nationella säkerhetsintressen.

Varför det skulle vara provocerande om Gazaborna får möjlighet att dricka rent vatten och reparera bostäder och skolor eller varför rullstolar och en kanariefågel skulle hota Israels nationella säkerhet framgår inte. Det är inte så att Israel inte vet vad som finns i lasten. Varje lastfartyg har inspekterats i laga ordning och listan över passagerare har passerat tullmyndigheterna, precis som brukligt är vid varje internationell transport av varor och människor. Vi utgår ifrån att Israel kommer att besinna sig och agera enligt den civiliserade standard som anstår varje laglydig nation och släppa igenom hjälpkonvojen, men det finns inga garantier.

Ett tecken på att Israel är beredd att möta obeväpnade människorättsaktivister med vapenmakt är den synkroniserade desinformationskampanj som pumpats ut i västvärlden, inklusive Sverige. Likt det kalla krigets Moskvatrogna kommunistpartier som hovsamt applåderade varje beslut och vindkantring i Sovjetunionens politik upprepar Svensk Israelinformation signalerna från den israeliska regeringen och krigsmakten. Konvojen sägs vara ett stöd till Hamas, ett antiisraeliskt pr-jippo och att vi om vi verkligen ville bistå Gaza skulle vi ha sänt vårt stöd landvägen.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Låt mig bemöta argumenten. Vi tar varken ställning för Hamas eller Fatah utan för mänskliga rättigheter och vårt stöd går oavkortat till civilsamhället. Alla behöver dricksvatten, elektricitet och tillgång till sjukvård, oavsett partitillhörighet, och hälften av Gazas invånare är under 16 år. Är alla barn Hamasbarn? Det bör inskjutas att också Fatah uttalat sitt stöd för konvojen. Inte heller är aktionen antiisraelisk.

  Israel är ingen monolit och till skillnad från Svensk Israelinformation stöder inte alla israeler ockupationen av Västbanken, isoleringen av Gaza eller politiken att kollektivt bestraffa den palestinska civilbefolkningen. Så har konvojen också fått ett avsevärt stöd från den israeliska fredsrörelsen, nu senast i uttalanden från Gush Shalom och Kvinnor för fred. Inte heller är det Frihetsflottan som ställer Israel i dålig dager. Det klarar Netanyahuregeringen så bra själva, med villigt bistånd från Svensk Israelinformation.

  Slutligen, att vi kommer sjövägen beror på det enkla skälet att Israel och Egypten konsekvent stoppat adekvata hjälpsändningar landvägen, till stor frustration för professionella biståndsorganisationer som UNWRA, Oxfam och Diakonia. Enligt en rapport som publicerades av FN den 21 maj i år har den illegala blockaden medfört att trefjärdelar av det som bombades sönder under kriget ännu ligger i ruiner och Världsbanken konstaterar att 80 procent av Gazabornas importmarknad kommer från tunnlarna som förblivit områdets livlina.

  Vi är glada över att Carl Bildt sympatiserar med vårt humanitära engagemang och utgår från att konvojen kommer att bemötas med fredliga medel av Israel. I ljuset av de hot som trots det riktats mot oss, vore det inte heller fel om något av de svenska flottfartyg som jagar pirater i Adenbukten sändes till östra Medelhavet. För säkerhets skull.

  MATTIAS GARDELL

  professor i jämförande religionsvetenskap

  Uppsala universitet

  Foto: REUTERS

  Mer om Ship to Gaza

  Annons
  Annons
  X
  Foto: REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X