Annons
Krönika

Anders Rydell:BLM-rörelsen tvingar museer till storstädning

British Museum och många andra framstående institutioner i Europa och USA tvingas nu städa upp sin koloniala historia.
British Museum och många andra framstående institutioner i Europa och USA tvingas nu städa upp sin koloniala historia. Foto: Chine Nouvelle/TT

I veckan meddelade British Museum att de har tagit bort bysten av sin grundare – slavägaren sir Hans Sloane. Black lives matter-rörelsen har aktualiserat frågan om museernas koloniala historia. Processen kan leda till att hundratusentals föremål återlämnas till före detta kolonier.

Under strecket
Publicerad

I april 2010 samlades representanter för 22 länder i Kairo. Värd var den världsberömde egyptologen Zahi Hawass. Kairokonferensen var något av en dröm som hade blivit verklighet för Hawass – en historisk vändpunkt för den utplundring av det egyptiska kulturarvet som pågått i sekler. Egypten krävde tillbaka tusentals föremål som fanns på museer i Paris, London, Berlin och New York.

De flesta deltagarna på konferensen, många före detta kolonier, reste till Kairo med önskelistor på föremål de ville ha tillbaka. Mexiko krävde tillbaka den siste aztekiske härskaren Moctezuma II:s huvudbonad från etnologiska museet Wien. Nigeria vill ha tillbaka Beninbronserna och Grekland Parthenonskulpturerna från British Museum. Egypten återkrävde Rosettastenen från London och Nefertitibysten från Berlin – för att nämna några av de mest kända föremålen.

Annons
Annons
Annons