Annons
X
Annons
X

Blixten slog ner på Bråvallafestivalen

Blixten slog ned på campingen tillhörande Bråvallafestivalen i Norrköping vid 14-tiden på fredagen. Flera personer fördes till sjukhus, varav en 20-årig man med allvarliga skador.

Polis och räddningpersonal på plats på Bråvallafestivalen efter blixtnedslaget.
Polis och räddningpersonal på plats på Bråvallafestivalen efter blixtnedslaget. Foto: NIKLAS LUKS/TT

Landstinget i Östergötland uppger att fyra personer förts till Vrinnevi sjukhus i Norrköping. Den svårast skadade, en 20-årig man från Stockholmsområdet, beskrivs nu som allvarligt brännskadad.

Enligt polisen är de övriga tre som förts till sjukhus lindrigt skadade. Det rör sig om en 16-årig pojke, en 20-årig kvinna och en 19-årig man.

Ytterligare två lindrigt skadade är på väg till sjukhuset för observation. Enligt sjukvårdare på festivalområdet skadades sammanlagt fem personer vid blixtnedslaget.

Annons
X

– Polisen på plats jobbar nu med att få rätt information till polisens kontaktcenter som man ringer på 114 14, så att folk som är oroliga kan ringa dit för att få information, säger Fredrik Kliman är presstalesman på polisen i Östergötland.

Festivalarrangörerna skriver i ett pressmeddelande att mobilnätet är överbelastat. Det är svårt för oroliga föräldrar att nå sina barn och besökarna uppmanas att skicka sms, rapporterar TT.

Enligt ett vittne på plats började det regna och åska extremt mycket.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Plötsligt kom en fy helvetes smäll och alla skrek, säger vittnet till Aftonbladet.

  De drabbade ska snabbt ha fått hjälp på platsen.

  – Det gick väldigt fort eftersom räddningspersonal var på plats, säger festivalens representant Niklas Westergren till TT.

  Sex-sju personer, många av dem unga, har chockats i samband med olyckan. De får stöd av kommunens socialtjänst som är på plats på festivalen, berättar Anna Wigmo, en av kommunens anställda för TT.

  – De gråter, skakar, fryser, mår illa och hör inte riktigt vad man säger, de har svårt att fokusera, säger hon.

  Flera av dem har varit i närheten av blixtnedslaget. En del har sett det medan andra skakats av den kraftiga smällen.

  – De har sett att man har gjort återupplivningsförsök i tältet bredvid. De säger ”tänk om det varit i mitt tält”. Det har varit jättemycket sådana tankar. Och de är jätteoroliga och vill veta hur den som är mest skadad mår, säger hon.

  Enligt Norrköpings tidningar slog åskan ner på campingområdet. Vid klockan 14 på fredagen. Det hördes flera kraftiga åsksmällar och polisen bekräftar att åskan slagit ner på campingen.

  Artisten Petter tvingades tidigare i dag avbryta sin spelning på Bråvalla när ovädret drog in och scenen var på väg att braka samman, rapporterar TT.

  – Det var katastrof. Det kom in värsta regnet, säger han till aftonbladet.se.

  Niklas Westergren berättar för TT att festivalen har återupptagits efter ett avbrott.

  – Musiken spelar just nu, så nu pågår festivalen som vanligt, säger han.

  Han säger också att det värsta ovädret har upphört.

  – Men om det förändras och vi fattar ett annat beslut kommer vi att meddela det.

  För två år sedan inträffade en liknande olycka, då blixten slog ned i Peace and Love-festivalens område i Borlänge. Ingen blev direkt träffad av blixten men flera på campingen och festivalområdet fick mycket kraftiga stötar, och 17 personer fördes till sjukhus. Ingen av dem skadades allvarligt.

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Polis och räddningpersonal på plats på Bråvallafestivalen efter blixtnedslaget.

  Foto: NIKLAS LUKS/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X