Blix i propagandans korseld

Under strecket
Publicerad
Annons

Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer, har hamnat mitt i korselden för propagandarkriget om Irak. Den bild som ges av den 74-årige, lite knastrige svenske juristen, handlar om vad olika parter vill med FN:s vapeninspektioner.

Även om Hans Blix själv ogillar det, kretsar svartmålningen eller berömmet i hög grad kring hans egen personlighet: Är den svenske Unmovicchefen för vek mot Saddam Husseins Irak eller har han de hårda nypor som krävs för att tvinga irakierna att lägga alla fakta på bordet?
Och räcker Blix vapeninspektioner för att uppfylla FN:s krav på nedrustning eller behövs det ett väpnat anfall mot Bagdad för att garantera att Irak inte bygger upp en ny arsenal av massförstörelsevapen?
Hökarna i Washington har sin bild klar, liksom Hans Blix gamle trätobroder från tiden i Folkpartiets ungdomsförbund Per Ahlmark. I artiklar som publicerats på många håll i världen beskriver Per Ahlmark sin gamle partikollega och docent i folkrätt som ett förbluffande lättlurat offer för irakiska lögner, en man som begick "dubbla fiaskon" i Bagdad under sin tid som chef för FN:s atomenergiorgan IAEA.
"En FN-chef i Bagdad, som inte begriper vad Saddam står för, är i dagens läge ett hot mot oss alla", dundrade Per Ahlmark nyligen i en
krönika i Dagens Nyheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons