Annons

Bon Iver – 22, a million tourBlir unikt med Dylans låt – alla band borde låta så här

Rockbandet Bon Iver med Justin Vernon i spetsen skapar forttrollande magi.
Rockbandet Bon Iver med Justin Vernon i spetsen skapar forttrollande magi. Foto: Adrian Pehrson

Det är halloweens afton. På Globens scen står ett band som blåser andan ur publiken med musikalisk uppfinningsrikedom. Bon Iver är något så ovanligt som ett rockband som skapar förtrollande magi med en hel armé av syntar.

Under strecket
Publicerad

Det har gått två år sedan Bon Ivers hyllade skiva ”22, a million” släpptes – Europaturnén har dröjt på grund av ”personliga skäl”.

Foto: Adrian Pehrson

Bandets misstag: bryter upp för paus – något som kanske hade passat i en vacker konserthall men i en oförlåtande osexig hockeyarena.

Foto: Adrian Pehrson

Men misstaget är snabbt förlåtet när Vernon är tillbaka på scen i sin knallgula t-shirt.

Foto: Adrian Pehrson

Efter att albumet ”22, a million” släppts skulle Bon Iver ta det på en stor Europaturné. Men bara några dagar efter att turnén utannonserats, drogs den tillbaka av ”personliga skäl”. Därför har det hunnit gå två år sedan den hyllade skivan kom när Bon Iver anländer till Globen. Det är inte helt fullt, men tillräckligt många hängivna för att folk ska svimma av värmen i trängseln framför scenen.

Justin Vernon är den amerikanska indiemusikern som lyckats gripa tag i någonting avgörande hos en stor publik med sitt band-alias Bon Iver och deras experimentella album. Det första (2008) gjorde stort väsen av att det spelats in under svår hjärtesorg i en stuga i skogen under tre månader. Det andra lekte storslaget och stilbildande med vocoder innan det var på alla urbana album. Och det senaste flirtar ännu mer med hiphop och syntar.

Annons
Annons
Annons