Till SvD.se
SvD Perfect Guide

”Blir tio år yngre i tv-sminket”

Peter Jihde tillbringar helgen med att laga fredagsgryta, coacha unga handbollstjejer och att gå upp i ottan för att åka till jobbet.
Peter Jihde tillbringar helgen med att laga fredagsgryta, coacha unga handbollstjejer och att gå upp i ottan för att åka till jobbet. Foto: Jessica Gow/TT

Peter Jihde hoppar in som handbollstränare, spelar schack och sover över hos bästa vännen.

Text: SvD Perfect Guide - 15 januari 2022
Annons

Fredag eftermiddag vandrar jag runt på Lidingös lokala Coop och försöker hitta det som ska ätas till kvällen. En både terapeutisk och bildande uppgift. Jag har levt som vuxen i 30 år och fortfarande kan jag hitta något helt nytt när jag handlar. Ikväll blir det en fiskgryta som också passar bra som lunch på lördagen och kanske även på söndagen. Den består av lax, potatis, morötter, lök, paprika, saffran, rivet apelsinskal, chili, grädde och fiskbuljong. Vi har lite vitt vin i grytan och serverar samma vin till måltiden – då blir den ännu godare.

Efter middagen spelar min dotter och jag schack. Vem som vinner avgör om vi kommer att lägga oss som vänner eller ovänner. Hon tar hem vinsten och vi förblir kompisar. Fredagsmyset fortsätter. Just nu undervisar jag döttrarna i ämnet 1980-talsfilmer. Vi har sett Dirty Dancing, Top Gun och Pretty Woman, där handlingen krävde viss förklaring. Storheten i Gremlins var det ingen som fattade. Jag blev i praktiken utbuad. Ikväll blir det svensk humor av modernare slag, eftersom stora delar av min familj tycker att det är en bristvara i hemmet.