Annons

Linda Nordlund:Blir SD största parti 2018?

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid valvakan 2014. Det ser ut som att han kommer att kunna fira även efter valet 2018.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid valvakan 2014. Det ser ut som att han kommer att kunna fira även efter valet 2018. Foto: Lars Pehrson
Under strecket
Publicerad

När man frågar svenskarna om vilket parti som har den bästa politiken i olika sakfrågor blir svaret förvånansvärt ofta: Sverigedemokraterna. Det visar en undersökning som Aftonbladet/Inizio presenterade igår. Vid valet 2014 ansåg väljarna att SD hade den bästa politiken när det kom till invandring, men nu vinner de sakägarskapet i äldrevårdspolitiken och försvarspolitiken också. Därmed har socialdemokrater och moderater tappat varsin sakfråga till SD, som alltså är det parti som just nu rankas högst i flest sakfrågor.

För regeringspartierna ser loppet ut att vara kört, redan ett och ett halvt år innan valet. Vid en liknande mätning från Novus i september 2013, ett år innan förra valet, låg Socialdemokraterna i topp med störst förtroende i flest frågor (Dagens opinion 27/9–13). I Inizios mätning anses Socialdemokraterna bara ha bäst politik på ett enda område, sjukvården, och ledningen är mycket knapp. Miljöpartiet har tappat sin profilfråga miljöpolitiken till Centerpartiet, och lär ha svårt att muta in nya områden. De gröna rankas inte på topp tre i någon annan politisk sakfråga.

Annons
Annons
Annons