Annons

Blir köttbullen köttindustrins död?

Är det tack vare köttbullarna som alltfler blir vegetarianer?
Är det tack vare köttbullarna som alltfler blir vegetarianer? Foto: Janerik Henriksson/TT

KULTURDEBATT | Civiliserade blodfria produkter som framställs på ett sätt som gör det omöjligt att skönja att det rör sig om döda djur har länge varit ett lyckosamt illusionstrick från köttindustrin. Men köttbullen kan bli början på industrins död, menar Veronika Gustafson.

Under strecket
Publicerad

Den här bilden av en kvinnas bröst har blivit viral.

Bild 1 av 1

”Va, växer inte köttbullar på träd?” vrålade den lille killen vid bordet bredvid när hans pappa försökte få honom att äta upp sina köttbullar med argumentet att de faktiskt var gjorda på ”äkta älgkött, en riktig älg, såna vi såg hos morfar”. Argumentet funkade inte. Med en tydlig gest svepte knatten tallriken över bord och rusade ut ur restaurangen.

Köttbullar och animaliska produkter vilka framställs på ett sätt som gör det omöjligt att skönja varifrån de egentligen kommer, har länge varit ett lyckosamt illusionstrick från köttindustrin. Ett sätt att få oss att glömma köttet utan att behöva vända blicken från tallriken.

Annons
Annons
Annons