Annons
X
Annons
X

”Blir det offentligt skulle många inte bli återvalda”

Exportkontrollrådets munkavle gör det lättare för politiker att säga ja till vapenexport till diktaturer som bryter mot mänskliga rättigheter, som i fallet med Saudiarabien. Det säger tidigare ledamoten Lars Ångström (MP), som inte fick informera sina tidigare språkrör om SIMOOM-projektet.

– Den dagen det blir offentligt skulle många politiker inte bli återvalda till Sveriges riksdag.

SvD.se har tidigare skrivit om det uppmärksammade SIMOOM-projektet, där svenska myndigheter ingått ett avtal med den saudiska diktaturen om att uppföra en anläggning för renovering och modifiering av pansarvärnsvapen. Projektet avslöjades i Sveriges Radio i tisdags.

Under torsdagen publicerade Ekotredaktionen en
promemoria i Exportkontrollrådet från maj 2010. Exportkontrollrådet, EKR, är en parlamentariskt grupp inom myndigheten ISP, med representanter från alla riksdagspartier. EKR röstar gemensamt om de ska säga ja eller nej till vapenexport utomlands, och därefter fattar myndigheten beslut i varje sådan exportfråga med EKR:s beslut som vägledning.

Ledamöterna får dock inte berätta om vad som tas upp i rådet, eftersom ärendena är belagda med sekretess.

Annons
X

Lars Ångström (MP), som var ledamot i rådet 1999-2010, säger att han inte berättade för SIMOOM-projektet för de dåvarande miljöpartistiska språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

– Som jag har tolkat regelverket får jag inte prata om detaljer, om länder eller system, inte heller vad andra partier har sagt, säger Lars Ångström till SvD.se.

Vad hade hänt om du berättat om SIMOOM?

– Då hade jag brutit mot lagen. Vi är förbjudna enligt lagen att prata om sådant som är hemlighetstämpat.

Vad tycker du om sekretessbestämmelserna?

– Jag har krävt att protokollen blir offentliggjorda. Den dagen det blir offentligt skulle många politiker inte bli återvalda till Sveriges riksdag. Det är bara i skydd av sekretessen som de kan bevilja export till de här länderna.

Björn Leivik (M) som också var med på mötet säger till Ekot att det inte blev så mycket resonemang, eftersom det fanns ett avtal mellan Sverige och Saudiarabien.

– Det var det som reglerade upplägget och det kunde inte vi ha några synpunkter på.

Enligt Lars Ångström röstade EKR ja till ett flertal ärenden om vapenexport till Saudiarabien, under de år han själv var ledamot.

– Problemet är att en majoritetet i rådet har hela tiden sagt ja till vapenexport till Saudiarabien. Själv har jag konsekvent sagt nej till vapenexport till Saudiarabien på grund av att det är en av världens värsta diktaturer, som grovt och systematiskt kränker FN:s mänskliga rättigheter, säger Lars Ångström.

– Om mottagarlandet grovt och systematiskt kränker de mänskliga rättigheterna, ska vapenexport inte tillåtas.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X