Annons
X
Annons
X

Blir det de arabiska kvinnornas höst?

INLÄGG | LIBYEN

Riklig tillgång på vapen innebär inte att kvinnor kan känna sig säkrare – tvärtom!
Margot Wallström

Nu följer vi – och gläds åt – utvecklingen i Libyen. Vi ser segerrusiga rebeller på Gröna torget och i regeringskvarteren i Tripoli – och förhoppningsvis på väg mot seger över det mångåriga enväldet. Möjligheterna till en ljusare framtid har öppnat sig. Precis som i Egypten och Tunisien. Den arabiska våren blev löftesrik.

De politiska möjligheterna är – liksom utmaningarna – enorma i Egypten, Tunisien och Libyen. Det kommer naturligtvis även fortsatt att krävas omfattande insatser från det internationella samfundet för att stödja en demokratisk utveckling. Men när utmaningarna beskrivs av politiker, journalister och kommentatorer missar de flesta att nämna den mest uppenbara men osynliggjorda tillgången: kvinnorna.

Annons
X

Var är kvinnorna nu? Kan de känna sig säkra?

Riklig tillgång på vapen innebär inte att kvinnor kan känna sig säkrare – tvärtom! Uniformerade män med vapen använder alltför ofta sin makt till att begå övergrepp mot kvinnor och barn, det vet vi av historisk erfarenhet. Vi fick tidigt under det libyska upproret medierapporter om sexuellt våld och för första gången förekom uppgifter om att soldater ur Gaddafis styrkor utrustats med potensmedel för att kunna använda våldtäkter som vapen mot civilbefolkningen. Internationella brottmålsdomstolen i Haag meddelade att de följer upp anklagelserna. När krigsbrott utreds är det viktigt att inkludera sexuellt våld.

Blir det de arabiska kvinnornas höst? De var ju välkomna på Tahrirtorget i Kairo under frigörelsen, inspirerade av ledarfigurer som Nawal al-Sadawi syntes de sida vid sida med männen, kunde göra sina röster hörda och börja hoppas. Men de ombads gå tillbaka hem när upproret var över.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men en ny samhällsordning kan inte byggas utan kvinnornas aktiva medverkan. Övergångsregeringar måste ha också kvinnliga representation, nya grundlagar måste omfatta jämställdhet och garantera också kvinnors rättigheter.

  MARGOT WALLSTRÖM

  FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexuellt våld i konflikt

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X