Annons
X
Annons
X

Blind rädsla får inte styra kamp mot terror

Två galningar, en i Malmö och en i Stockholm, har gjort sitt bästa för att skrämma upp oss. Men deras handlingar får inte leda till att medborgerliga rättigheter åsidosätts till förmån för terrorbekämpning av uppskrämda lagstiftare, skriver riksdagsledamoten Maria Ferm (MP).

Mannen som är misstänkt för Malmöskotten, som urskillningslöst drabbat Malmöbor eventuellt på grund av vilken hudfärg de råkar ha, beskrivs i medier som en ensam galning. Bara för att 38-åringen kommer från Sverige misstänker man inte att alla svenskar är likadana som han och potentiella massmördare.

Tvärtom gäller för 28-åringen som är inblandad i bombdådet i Stockholm. Det beskrivs som ett trendbrott och han beskrivs som en terrorist. Tillvägagångssätten är olika, men målet verkar ha varit detsamma för dessa båda gärningsmän. De har velat skada oskyldiga människor urskillningslöst för att ingjuta skräck i hela samhället.

Ändå behandlas och beskrivs dessa människor olika. I Stockholmsfallet har främlingsfientliga krafter redan försökt kollektivt skuldbelägga muslimer för vad en enskild person har gjort. Men det är ungefär lika korrekt som att hävda att alla basister är potentiella massmördare eftersom personen som misstänktes för Malmöskotten spelade bas.

Annons
X

Givetvis försökte kanske både Malmöskytten och bombmannen i Stockholm själva sätta in sina handlingar i en något slags sammanhang, men Malmöskytten representerar inte någon lika lite som bombmannen i Stockholm gör det. Det enda de företräder är sin egen galenskap.

Terrorism är fasansfullt. Att vanliga medborgare riskerar att drabbas av någon människas ilska, frustration och vanföreställningar är oacceptabelt och sådant måste bekämpas. Men vi måste välja våra medel noga.

Terrordåden i USA ledde till att kontroversiella antiterrorlagar som The Patriot Act drevs igenom. Övervakningslagstiftning fick ett större stöd. Medborgerliga rättigheter åsidosattes till förmån för terrorbekämpning av en uppskrämd samling lagstiftare. Men att rädsla och gott omdöme inte alltid går hand i hand är inget nytt. Med Benjamin Franklins ord: “Any society that would give up a little liberty to gain a little security, will deserve neither and lose both”.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kan vi hamna i ett liknande läger här hemma? Jag hoppas verkligen inte det. En demokrati får inte ge efter för en blind rädsla, eftersom demokratins grund inte är rädsla utan rationalitet och humanism. Denna logik har gång på gång förts fram i den amerikanska debatten: Terrorbekämpning får inte motivera att våra medborgerliga rättigheter åsidosätts genom kränkande terrorlagstiftning. Då riskerar vi att själva avveckla de demokratiska värden som lagstiftningen är tänkt att försvara.

  Två galningar, en i Malmö och en i Stockholm, har gjort sitt bästa för att skrämma upp oss. Men det är så vi måste se på dem, som enskilda ensamma individer i jakt på ett sammanhang de inte tillhör. För det sammanhang vi har i Sverige är vårt öppna och demokratiska samhälle. Det är genom att hålla ihop detta, inte genom att misstänkliggöra varandra, som vi skapar oss en tillvaro som präglas av trygghet och inte hat och rädsla.

  MARIA FERM (MP)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X