Annons
X
Annons
X

Bli smartare: 10 digitala vägar för höjd kompetens

Mer kunskap än någonsin tidigare finns tillgänglig digitalt för den som vill kompetensutveckla sig – allt från inspirationstal till kurser från Ivy League-universitet. Här är ett axplock av vad du kan hitta:

På nätet finns en mängd inspirerande tips och hela kurser för den som vill utveckla sin yrkeskompetens.

Foto: SvD Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

På nätet finns en mängd inspirerande tips och hela kurser för den som vill utveckla sin yrkeskompetens.
På nätet finns en mängd inspirerande tips och hela kurser för den som vill utveckla sin yrkeskompetens. Foto: SvD

1. Daily bits of

Svenskt företag med internationella ambitioner grundat av bland andra psykologen Niklas Laninge. Ganska ny – och en av de som ligger i framkant med utveckling av lärar-chattbotar för till exempel Slack.

Har flera namnkunniga experter som kursledare: Liria Ortiz, Katarina Gospic, Stefan Falk för att nämna några.

Ger små dagliga portioner av kunskap via mejl eller messenger inom en rad olika ämnen, till exempel kommunikation, psykologi, marknadsföring eller personlig effektivitet. Ger även en plattform för dig som känner att du vill dela med dig av egna kunskaper.

Annons
X
Annons
X
Foto: ted.com Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

Foto: ted.com

2. TED Talks

TED började som en konferens kring teknik, underhållning och design och har spridit framträdanden därifrån genom podcasten TED Talks 2006. Formatet blev så populärt att hela organisationens sajt organiserades om för att sätta podcasten och videocasten i centrum. Drivs ideellt av stiftelsen Sapling Foundation. Det görs ständigt listor över de 7, 10 eller 30 bästa/mest inspirerande/mest användbara TED-föreläsningarna om ledarskap.

Annons
X
Annons
X
Foto: mooc-list.com Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Foto: mooc-list.com

3. MOOC

Förkortning för Massive Open Online Course – det vill säga avgiftsfria distanskurser via till exempel videolektioner från universitet runt om i världen. Certifiering/validering och eventuell handledning kan dock vara avgiftsbelagda. Sök, diskutera och utvärdera kurser på sajter som Mooctivity och Mooc-list.

Annons
X
Annons
X
Foto: khanacademy.org Bild 1 av 1

Bild 4 av 10

Foto: khanacademy.org

4. Khan Academy

Ideell organisation, grundad av Salman Khan och med Bill Gates och Eric Schmidt i sin globala advisory board. Samarbetar med Nasa, MIT, Moma, Disney med flera i att lära ut allt från lågstadiematematik till skelettets mikroskopiska struktur. Gratis, indvidanpassat och inriktat på alla nivåer av lärande i livet. Tillhandahåller till exempel stöd för lärare och föräldrar i pedagogiska syften – men även GMAT-genomgångar inför MBA-utbildningen.

Annons
X
Annons
X
Foto: udacity.com Bild 1 av 1

Bild 5 av 10

Foto: udacity.com

5. Udacity

Delar ut så kallade ”nanoexamina” från utbildningar utformade i samarbete med några av världens mest innovativa företag, Google, Facebook, IBM med flera. Kurserna är centrerade kring programmering, webbutveckling, appar och så vidare.

Annons
X
Annons
X
Foto: lynda.com Bild 1 av 1

Bild 6 av 10

Foto: lynda.com

6. Linkedin och Lynda

Lynda är en av de äldsta Mooc-plattformarna. Plattformen grundades 1995 och har sedan dess erbjudit kommersiella Mooc-kurser i allt från datorteknik till ekonomi. Har ett brett utbud av språk – engelska, tyska, franska och spanska inkluderat. Lynda ägs sedan 2015 av Linkedin, som genom sin plattform Linkedin Learning erbjuder tusentals kurser.

Annons
X
Annons
X
Foto: youtube.com Bild 1 av 1

Bild 7 av 10

Foto: youtube.com

7. Youtube

Kanal till allehanda information och kunskap. Det finns en påtaglig popularitet som växt de senaste åren hos kanaler som bara gör utbildande videor om allt från spännande kuriosa till djupa diskussioner och som gör det på ett så lättförståeligt sätt som möjligt.

Annons
X
Annons
X
Foto: alison.com Bild 1 av 1

Bild 8 av 10

Foto: alison.com

8. Alison

De flesta mooc-bolagen riktar sig framför allt till vetgiriga i avancerade ekonomier – Alison är dock en av de största aktörerna i utvecklingsländer. Alison erbjuder över 750 kurser med certifikat, diplom och flera olika språkalternativ i allt från datorkunskap till entreprenörskap.

Annons
X
Annons
X
Foto: edx.org Bild 1 av 1

Bild 9 av 10

Foto: edx.org

9. EDX

Massachusetts Institute of Technology och Harvard University skapade tillsammans EDX för att erbjuda kursmate-rial gratis. Webbsidan är en av de största inom sfären: Under mars 2016 läste över 7 miljoner elever fler än 700 kurser från över 70 olika skolor, organisationer och företag.

Annons
X
Annons
X
Foto: coursera.org Bild 1 av 1

Bild 10 av 10

Foto: coursera.org

10. Coursera

En kommersiell plattform för Mooc. Grundad av två Stanford-professorer. Håller hög premiumprofil i urvalet av kurser från t ex Penn, Johns Hopkins, Duke och Stanford. Gratis material men man betalar för certifiering, övningar med mera. Finns i app-form för både IOS och Android.

Publiceringen sker i samarbete med tidningen Chef.

8 tips för exponentiellt ledarskap chef.se Amelia Adamo blev tidningsdrottning genom att lyfta kvinnor chef.se Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär chef.se Johan T Lindwall: ”Jag står för det jag har gjort” chef.se
Annons
Annons
X
Annons
X