Annons

Bli smartare – lek mera som vuxen

Under strecket
Publicerad

Det leks för lite i Sverige, skrev PJ Anders Linder i SvD den 22 maj. Jag kan bara hålla med. Efter att svensken uppnått vuxen ålder blir det plötsligt ”tramsigt” att leka. Möjligen kan man sänka sig till att underhålla de små, men vuxna emellan råder fullaste allvar. När jag under fredagsfikan föreslår en fånig liten lek möts jag av idel oförstående, ja, till och med generade, blickar. Mina arbetskamrater skäms för mig.
Av någon anledning tror vuxna att de måste sluta leka. De tror att ju mindre tid de ägnar åt lek desto ”bättre” människor blir de. Eller för att citera aposteln Paulus: ”När jag var barn, talade jag som ett barn, tänkte jag som ett barn, och förstod jag som ett barn. Men sedan jag blivit man, har jag lagt bort det barnsliga.” Där har ni den svenska mentaliteten i ett nötskal.

Men vuxna djur leker med varandra. Varför? De skulle knappast tillåta sig att leka om leken inte på något sätt var nödvändig för dem. En studie gjord i Australien visar faktiskt att hjärnans förmåga att utvecklas har ett direkt samband med hur mycket djuren i fråga leker. Enligt studien har lekfulla arter betydligt större hjärnor än allvarsamma och stillasittande. Varför skulle vi människor vara annorlunda? Bli smartare – lek mera? Ja, varför inte?
Att påstå att en fest som urartar i ett besinningslöst superi är en lek gills inte. Och att hänvisa leken till sovrummet räcker knappast. Varför kan vi inte vara mer som Pippi, som intog krumelur för att ”inte bliva stur”? Pippi med sin strålande fantasi och förmåga att upptäcka nya möjligheter i det skenbart betydelselösa.

Annons
Annons
Annons