Annons
X
Annons
X

Blev påkörd bakifrån – får betala för skadorna

Peter Bäck blev påkörd bakifrån strax efter att han kört upp på motorvägen utanför Sundsvall. Trots att polisen bötfällt personen som körde på honom, menar försäkringbolaget att det är Peter som ska betala för skadorna.

I gårdagens avsnitt av Plus på SVT berättade bilföraren Peter Bäck om krocken på motorvägen.

– Jag hann köra 150 meter, sedan small det bakifrån. Vi fick båda köras till sjukhus och polisen dömde ut bilarna som skrot på en gång, säger Peter Bäck till SvD.se.

Båda bilarna totalförstördes av den våldsamma kraschen. Trafikpolisen som kom till platsen bötfällde föraren i den andra bilen för att han inte hållit avståndet, Peter Bäck ansågs oskyldig.

Annons
X

Men Peters försäkringsbolag Trygg Hansa gör dock en annan bedömning och menar att Peter kört för långsamt och därför är orsaken till olyckan.

”Motpartens skador betalar vi från din trafikförsäkring eftersom du ej anses vara inordnad i trafiken när kollisionen inträffar. Då du enligt uppgift kör 85-90 km/h anses du inte ha fallit in i den rådande trafikrytmen då kollisionen inträffar” skriver Trygg Hansa i sitt beslut.

Peter Bäck fick betala både sin egen och den andre förarens självrisk. Han får heller ingen ersättning för förlorad lön och han tappar bonuspoäng.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det känns kränkande att de säger att det är mitt fel. Polisen bötfäller någon som gjort fel enligt svensk lag, men sen kan tydligen försäkringsbolagen göra som de vill.

  Tv-programmet Plus har tagit del av trafikpolisens förhör där den andre föraren berättar att inte har några klara minnesbilder från olyckan. Han vet inte hur fort han kört, bara att plötsligt dyker det upp en bil och det smäller.

  Peter däremot, säger sig ha solklara minnen av händelsen.

  – Det är så öppet och klart vid vägen att han borde ha sett mig. Har han inte sett mig, ja, då har han gjort något annat.

  Det var också vad Peter försökte säga till Trygg Hansa, men de håller Trygg hansa fast vid sin bedömning:

  ”Vår utredning styrker INTE att motparten varit ouppmärksam eller på annat sätt vållande till skadan”, skriver Trygg Hansa vidare.

  När SvD.se försöker ringa försäkringsbolaget för en kommentar, vill den aktuella handläggaren inte uttala sig.

  Enligt presstalesmannen Johan Eriksson gör Trygg Hansa bedömningen att Peter Bäck inte iakttagit väjningsplikten vid påfarten.

  – Vår bedömning är att han borde ha väntat, han åkte ut för snabbt och har därmed inte iakttagit sin väjningsplikt på det sätt som Trafikförordningens regler kräver

  Men polisen menar att han är oskyldig. Varför gör ni en annan bedömning?

  – Polisen gör en straffrättslig bedömning om någon gjort sig skyldig till ett brott. Försäkringsbolag gör ett uttalande om vem som varit vållande vilket är en civilrättslig bedömning, säger Johan Eriksson, presstalesman för Trygg Hansa.

  – Vi bedömer att kollisionen har ägt rum i omedelbart samband med utfarten på motorvägen och att det då uppstått fara och hinder för motparten. Men visst, just det här fallet är extra komplicerat.

  Den andre föraren säger sig inte minnas något, hur kan man då vara så säker på att han inte gjort något fel?

  – Den informationen är naturligtvis något vi har tagit med i vår bedömning av fallet men polisens beslut spelar ingen roll för vårt beslut.

  Peter Bäck har överklagat till försäkringsnämnden men känner sig uppgiven och förbannad.

  – Man betalar dyra premier och tror man är skyddad. Men sen när det smäller visar det sig vara ett lotteri.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X