Annons
X
Annons
X

”Blek S-start inför valet Stockholm”

Det ser fortsatt mörkt ut för Socialdemokraterna i Stockholms stad. Men när S laddar om för revansch bjuds det på få överraskningar.

PERSPEKTIV | VALET I STOCKHOLM

Den tidiga starten är det mest innovativa draget när Social- demokraterna redan i januari drar igång sin valkampanj i Stockholm. Inramningen till trots – partihögkvarteret på Sveavägen istället för Stockholms stadshus, och med partisekreterare Ibrahim Baylan som understöd åt Carin Jämtin – är det oväntat bekanta frågor på agendan:

•Arbetslösheten – den är för hög, och unga riskerar bli en förlorad generation.

•Skolan – barn ska få välja skola, men skolan inte välja bort barn.

Annons
X

•Barns – och ungdomars uppväxt, där en högre skattesats väntas ge mer kvalitet i välfärden.

Efter det usla valresultatet 2006 har S ägnat drygt tre år åt för- nyelsearbete. En stötesten har varit Stockholm och Stockholmsväljarna. Vad blev resul- tatet? Trots det prekära opinionsläget, där S fått se sig omkört av MP. Trots den fortsatt skarpa skiljelinjen mellan blocken i Stadshuspolitiken.

Och trots tacksamt utgångsläge där den borgerliga treklövern i Stockholms stadshus i mångt och mycket genomfört sitt program: när socialdemokraterna nu söker revansch är det med en försiktig dagordning, utan ideologisk laddning.

Bostadspolitiken är
bara ett exempel på en profilfråga som inte lyfts fram.

Varför? Man kan bara spekulera:

**1.**Socialdemokraterna är fortfarande splittrade internt om hur man ska vinna de ombytliga Stockholmsväljarna – genom en skarp vänstersväng eller genom att omfamna den alltmer borgerligt sinnade medel- klassen.

**2.**Formerna kring samarbetet med V och MP i Stockholm är inte klart. ”Det
kan bli en gemensam valplattform”, är det diffusa beskedet åtta månader före valet.

**3.**Lanseringen av huvudkandidaten i Stockholm, det ganska osynliga oppositionsborgar- rådet Carin Jämtin, är just nu viktigare än politikens innehåll.

Ett är dock klart: för att säkra valsegern måste Stockholmsväljarna vinnas. Därför börjas det tidigt.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X