Blandfonder: Rabattknepet många missar

Det går att komma runt de ibland exceptionellt höga avgifterna i blandfonder genom att köpa dem där de handlas till rabatt. Men det är de många svenskar som missar. I stället ökar blandfonder i popularitet på investeringssparkonton – där de är som dyrast.

Under strecket
Publicerad
Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening.

Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening.

Foto: Karl Gabor
Annons

Svenskarna nettosparade 24 miljarder kronor i blandfonder förra året. Av dessa miljarder gick 59 procent till blandfonder på investeringssparkonton, ISK, enligt statistik från Fondbolagens förening. Och bara under första halvåret 2017 nettosparades 16 miljarder kronor i blandfonder, varav 11 miljarder gick till blandfonder på ISK. Fortfarande utgör blandfonder på ISK bara 15 procent av svenskarnas totala förmögenhet i blandfonder, men det är en andel som ökat varje år sedan ISK infördes 2012.

– Två av de senaste årens trender är att i princip allt privat fondsparande går till ISK och att blandfonder blivit allt mer populära. Det gör att ISK-spararen naturligt har en större andel blandfond i sin portfölj, förklarar Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons