Recension

Oscar Waos korta förunderliga livBländande språkligt äventyr

PROSA Junot Díaz andra roman är en snabbkurs i den blodbesudlade dominikanska 1900-talshistorien, men också och framför allt en gripande berättelse om nördens revansch. Díaz latinosvängiga prosa liknar inget annat, skriver Eva Johansson.

Under strecket
Publicerad
Junot Diaz, född i Santo Domingo 1968, har belöats med bland annat National Book Critics Award och Pulitzerpriset för ”Oscar Waos korta förunderliga liv”.

Junot Diaz, född i Santo Domingo 1968, har belöats med bland annat National Book Critics Award och Pulitzerpriset för ”Oscar Waos korta förunderliga liv”.

Foto: JIM MCKNIGHT/AP
Annons

Särskilt kort är den inte, men nog så förunderlig, den dominikansk-amerikanske författaren
Junot Díaz tragikomiska roman om den överviktiga nörden Oscar och hans otursförföljda familj.
Oscar Waos korta förunderliga liv är Díaz andra bok och mottogs av en lycklig kritikerkår när den utkom i USA för två år sedan, hela elva år efter debuten med novellsamlingen ”Sjunk”. Och det är bara att stämma in i hyllningskören. Med denna ljuvligt bångstyriga invandrarkrönika/uppväxtskildring intar Junot Díaz en självklar plats som en av den unga amerikanska litteraturens mest egensinniga och läsvärda författare.

Nu föreligger romanen på svenska, i en översättning vars intelligens och uppfinningsrikedom inte står originalet efter – Niclas Hval är värd all beundran för sin kreativa tolkning av Díaz pyrotekniskt bländande och latinosvängiga prosa. Läs boken i original, brukar det heta när det gäller den här sortens slangtäta och gatusmarta amerikanska romaner. Men i det här fallet råder jag er tveklöst att välja den svenska versionen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons