Recension

Odysseus återkomstBländande sång när Odysseus gör comeback

Under strecket
Publicerad
Annons

En hel teatersalong sitter andlös när Odysseus i Bo Boje Skovhus gestalt lägger av uteliggarpaltorna, och yppar den hemlighet som hjälper Penelope att känna igen sin make: detaljerna kring bröllopsnatten. Bo Boje Skovhus kraftfulla röst är i det ögonblicket lika skör som en av trådarna i Penelopes väv. Men när den läderklädde krigaren till sist vilar med huvudet i sin hustrus knä och lutans klang dör bort bryter jublet lös.
Den antika myten om Odysseus mångåriga kringflackande efter trojanska kriget har följt mänskligheten under tvåtusen år. Men det är inte Odysseus äventyr hos argonauter och cykloper som skildras här, utan berättelsen om hustrun Penelopes väntan och parets återförening som den skildrats av Homeros.

Claudio Monteverdis opera, som i sin ofullständiga form är daterad 1642, finner i David Aldens regikoncept och Concerto Copenhagens enastående musikaliska gestaltning ett självklart hem på Det Kongeliges gamla scen. Från grannlandet Sverige borde man man snarast sno åt sig konceptet, och ge Drottningholms Barockensemble fri parkering vid nationalscenen i Stockholm.
Det är en saga i dova färger som presenteras på Det Kongeliges gamla scen, om än upplivad av slapstick som ersättning för barockens teatralitet. Prologens komik anger tonen: man gör gemensam sak kring Monteverdis tonmåleri, och illustrerar musiken med detaljerad gestik.
En ömklig man i trenchcoat, symbol för ”den bräckliga människoexistensen” jagas av Tidens tand - en jättelik mun med tänder som hackar i takt med de vokala drillarna. Dykaren (och guden) Neptunus ser till att Odysseus lider skeppsbrott nära det krigsbombade Ithaca, där kocken Iro lagar måltider av hemlösa katter åt friarna i Penelopes eleganta lyxhotell.
Stilistiskt drar
uppsättningen åt postmodernism, pre-2001 (då uppsättningen hade premiär i München), och när partyhattarna tas fram inför Odysseus återförening med Telemakos börjar åtminstone jag tröttna på ironin.

Annons
Annons
Annons