Annons

Bland stupstockar och bål

En opposition ska opponera sig. Det är både rätt och riktigt och ingen förväntar sig annat. Men det finns lägen då mothuggandet övergår i ett munhuggande vars enda synbara orsak verkar vara att vara motvalls eller – ännu värre – emot sådant som faktiskt fungerar.

Under strecket
Publicerad

Lite så är det med vårdfrågorna och sjukförsäkringsfrågan. När de flesta av oss snabbt hunnit både vänja och glädja oss över mångfalden apotek muttrar De rödgröna hotfullt om att förändra villkoren för de nya företagen i branschen. Man undrar stilla för vem det vallöftet utfästs. Har jag helt missat den folkliga resningen mot Hjärtat och Kronan eller är det månne S som ännu en gång har satt autopiloten på motvalls?

I Stockholm var ilskan och misstänksamheten mot Vårdval Stockholm stor från start. De positiva effekterna på inte minst tillgänglighet syntes dock snabbt och bekräftades nyligen i en granskning av Karolinska Institutets folkhälsoakademi. Enligt rapporten har läkarbesöken ökat – främst i socioekonomiskt svaga områden. Kostnadsökningarna har däremot varit beskedliga. Husläkarbesöken har ökat med 28 procent mellan 2006 och 2009, medan kostnaden för samma verksamhet ökar med 2,8 procent. Mer vård för slantarna, helt enkelt. Vidare har länet fått 37 nya vårdcentraler, varav flertalet är placerade i låg- och medelinkomstområden. Det är också främst i dessa områden som läkarbesöken har ökat, framför allt bland vårdtunga patienter med stora behov.

Annons
Annons
Annons