Bland närgångna stolar som kramas

Victoria and Albert Museum i London lockar sommarturisterna med en utställning där man inte bara får, utan direkt uppmanas att känna på föremålen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vikten av beröring - touch - är temat när V & A i London nu i sommar uppmuntrar besökaren att fingra på, smeka, klämma och klappa en lång rad vanliga, men här förstås specialdesignade, av hemmets vardagsföremål. Utställningen Touch Me (till 29 augusti) sätter alltså känselsinnet på lekfulla nya prov och visst är det befriande att slippa den normala museiuppmaningen att ”se men inte röra”!
Här utforskas de sociala och emotionella aspekterna av beröring och hur den påverkar människan. Handen, som glider över ett glatt sidentyg skickar sensuella signaler till hjärnan. Men kan reagera med äckel, eller åtminstone förvåning, vid beröringen av ett osynligt föremål, som en bunt snören, eller en lösgom.

Japanen Yoshi Saitos ”Kramstol”, en böjlig balja i filt, som låter sig vecklas härligt närgånget kring två personer, blir säkert utställningens mest populära pjäs. En gul gardin med texter i blindskrift av bland andra Hasse Alfredson är tänkvärd medan en ryas oväntade röda stickade fingrar på toppig parad
utmanar till nyfiken inspektion.
Vanliga gummistövlar med oväntat räfflade skaft pockar också på beröring och jag fastnade för en uppsättning tillknycklade muggar. Precis sådana som i plast skräpar litet varstans på gator och i naturen. Fastän de här på V & A är tillverkade i vitt porslin och har redan blivit en av utställningsbutikens bästsäljare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons