Annons

Basutställningen Livrustkammaren har städat upp: ”Riktigt lyckat”

Makt och prakt dominerar Livrustkammarens nya basutställning. Här är en av de kungliga vagnarna.
Makt och prakt dominerar Livrustkammarens nya basutställning. Här är en av de kungliga vagnarna. Foto: Erik Lernestål/Statens historiska museer

Kvinnorna lyfts fram, kronologin är rak. Livrustkammarens nya basutställning är en både stilig och pedagogisk gestaltning av regenternas makt och prakt. Men även enkla föremål gör starka intryck.

Under strecket
Publicerad

Gustav II Adolf red hästen Streiff vid Lützen 1632. Den sårades under slaget och dog året därpå. Skinnet monterades på en furustomme.

Foto: Helena Bonnevier/Statens historiska museer

Purpurfärgad kröningsmantel för Erik XIV:s kröning 1561. Manteln är det äldsta plagg som bevarats från en svensk kröning.

Foto: Göran Schmidt/Statens historiska museer

Drottning Kristinas kröningsmantel.

Foto: Livrustkammaren

Dockan visar spanskt hovmode i slutet av 1500-talet. Den har troligen tillhört Katarina, född 1584 och dotter till Karl IX.

Foto: Helena Bonnevier/Statens historiska museer

I hjärteduken förvarade Maria Eleonora kungens hjärta fram till hans begravning.

Foto: Helena Bonnevier/ Statens historiska museer

Det slår mig att jag faktiskt kan Sveriges regentlängd från Gustav Vasa och framåt, inte på årtalet men på ett ungefär. Inte så konstigt, det var så min generation fick lära sig historia i skolan. Det är jag glad över, för regentlängden är behändig. Även om man inte är speciellt intresserad av kungligheter ger den en tidslinje, en kronologisk ryggrad åt resten av historien.

Utan regentlängden hade det nog varit omöjligt att navigera i Livrustkammarens gamla, råddiga basutställning. För den som inte hade den i bakhuvudet måste utställningen ha varit rent kaotisk.

Annons
Annons
Annons