Krönika

Anders Lindblad:Bland eldsjälarna är alla vinnare

Sofia Nybom är en av kandidaterna inför Årets Eldsjäl.
Sofia Nybom är en av kandidaterna inför Årets Eldsjäl. Foto: Privat

Det är dags för idrottsgala igen. Men den här gången är det stjärnorna som applåderar vardagshjältarna. Årets Eldsjäl är en manifestation där ideella ledare och föreningar lyfts fram och hyllas. Och där alla är vinnare. 

Under strecket
Publicerad
Annons

Det har gått sex veckor sedan Idrottsgalan i Globen hölls och där orienteraren Tove Alexandersson blev galans drottning. På torsdag är det galafest i huvudstaden igen. Men på Berns salonger är det idrottens eldsjälar, vardagshjältarna som normalt sett inte får uppmärksamhet eller rubriker, som är i centrum. Och stjärnorna applåderande åskådare på golvet.

Årets Eldsjäl, som arrangerats sedan 2008, är en tävling och gala där vinnare i fyra olika kategorier – inkludering, hälsa, ledare och förening – utses. Dessutom prisas årets eldsjäl alla kategorier. Det delas också ut specialpriser till personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön och sexuell läggning, samt individer som lyfter andra och angelägna frågor, relaterade till föreningslivet. Totalt delas stipendium för en halv miljon kronor ut på galan. 

Annons
Annons
Annons