Recension

Apor, cyborger och kvinnor. Att återuppfinna naturen (Simians, cyborgs, and women. The reinvention of nature, 1991)Bland apor och cyborger

LÖFTESRIK TEKNOLOGI Sf-litteraturens maskin-människa behöver inte vara symbol för en mörknande framtid. Tvärtom – cyborgen är en gränsöverskridare som pekar mot en värld utan genus, skriver feministen och vetenskapshistorikern Donna Haraway.

Under strecket
Publicerad
Annons

Är det någon som minns den så kallade Sokal-affären? Året var 1996 och den prestigefulla och radikala tidskriften Social Text publicerade en artikel av fysikern Alan Sokal som argumenterade för att de senaste rönen inom kvantfysiken gav postmodernismen rätt på alla punkter: allt är text och tolkningar; det finns ­ingen sanning och inget subjekt. Problemet var bara att Sokals artikel var en parodi, med syftet att en gång för alla avslöja att postmodernismen är en stor bluff.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Sokals skämt ter sig idag varken särskilt lustigt eller rättvist. Den post­modernism han angrep var en förvisso existerande, men ytterst vulgär variant. Riktningens viktigaste teoretiker förfäktade sällan de mest extrema tolkningarna av det postmoderna tillståndet. Och idag har postmodernismen domesticerats och blivit snudd på normalvetenskap.

Annons
Annons
Annons