Annons
X
Annons
X

Blancolån lockar nya aktörer

Svenskarnas aptit för att låna pengar gäller inte bara bolån. Också blancolånen har vuxit kraftigt, från 83 miljarder år 2001 till 197 miljarder i fjol. Nu vill utländska banker som spanska Santander och flygbolaget Norwegians egen bank ta del av lånekakan. Kronofogden manar låntagare till eftertanke och Finansinspektionen öppnar för att se över också de större lånen.

Foto: SCANPIX

Bank Norwegian, eller Norwegian Finans Holding ASA, är ett helägt dotterbolag till flygbolaget. Enligt uppgifter i den senaste kvartalsrapporten hade banken, med verksamhet i Norge och Sverige, sammanlagt 32 800 lånekunder. Bank Norwegian lånar ut upp till 400 000 kronor i blancolån. Enligt dem själva ”förväntas en tilltagande utlåningstillväxt i Sverige.”

På hemsidan står 'Låna pengar snabbt!' och att 'Våra lån kräver ingen säkerhet och vi frågar inte vad du ska använda pengarna till'.

Att däremot få tag på någon på Bank Norwegian att prata om lånen är inte lika enkelt. Pressavdelningen i Sverige hanterar flygbolaget, inte banken. Från banken i Norge ringer ingen tillbaka.

Annons
X

Bank Norwegian är inte ensamma om att vilja tjäna pengar på svenskarnas lånesug. Även den spanska banken Santander lockar med lån upp till 350 000 kronor.

När SvD Näringsliv ringer till bankens kontor i Solna möts vi av ett antal valmöjligheter - lån är den första. ”Välkommen till Santander, vill du ansöka om kredit tryck 1”, låter det.

– Vi erbjuder blancolån i Sverige sedan ett år tillbaka, innan har vi erbjudit billån och sparkonton. Santander vill växa på den svenska marknaden och blancolån är en relativt enkelt produkt jämfört till exempel bolån, säger Martin Ahlberg som är riskchef Sverige.

Vad lånar kunderna pengar till?

– Konsumtionskrediter, för att renovera eller köpa en bil. En annan vanlig orsak är att lösa andra lån. Jag vill inte ge mer detaljer om våra lån.

Hur stort är intresset?

– Vi är nöjda.

SvD Näringsliv har tidigare berättat att
blancolånen ökat hos statens bank SBAB, och då bland annat används för att finansiera bostadsköp. Men en sökning på jämförelsesajten Compricer på lån till ett värde av 100 000 kronor visar en uppsjö av möjliga långivare.

Förutom storbankerna finns där bland annat Nordnet, ICA banken, GE money bank, Wasa kredit, Svea direkt, Resursbank, SevenDay, LIC banktjänster, Villabanken, Collector och Marginalen bank.

Blancolånen har vuxit i storlek i Sverige. Den sista december år 2001 var utlåningen värd 83 miljarder kronor. Sex år senare, 2007, hade blancolånen vuxit till 154 miljarder kronor.

De senaste uppgifterna från december i fjol visar en volym på 197 miljarder kronor. Liksom bolånen var tillväxttakten högst i mitten av 2000-talet och lägre under senare år.

Volymerna blancolån har alltså ökat, och troligen också antalet långivare. Finansinspektionen (FI) har dock inte tittat närmare på saken.

– Vi kan se att blancoutlåningen ökar mer bland nischföretagen jämfört med de traditionella bankerna. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att tillväxttakten har minskat, även om volymerna ökar, och det är positivt, säger FI:s pressekreterare Karin Boman Röding.

Skulle ni vilja ha ökad tillsyn på området?

– Konsumenten måste ha möjlighet att ta ett blancolån. Det viktiga är att företagen som erbjuder lånen står under Finansinspektionens tillsyn och följder de regler som finns. Snart kommer också snabblåneföretagen in under vår tillsyn och det är positivt för konsumentskyddet. Men det är klart att vi kan behöva titta på de större blancolånen närmare.

Som SvD Näringsliv tidigare har skrivit om har antalet blancolån ökat hos statens bank SBAB. Men att banker ger blancolån i samband med bostadsköp tycker inte Finansinspektionen är problematiskt.

– Vi ser i vår bolåneundersökning att de som tar blancolånen också betalar av dem snabbt. Då får människor en buffert. Det är också tanken med bolånetaket, att skapa en buffert om bostadspriserna skulle falla, räntorna stiga eller om låntagaren skulle bli sjuk, arbetslös eller skilja sig, säger Karin Boman Röding.

Kronofogden har länge varnat för de mindre blancolånen, sms-lån eller kontokrediter. Jan Åkerlund, chef för Kronfogdens förebyggande verksamhet, säger att det finns ett enormt lånebehov hos många idag och att människor lånar för att betala av andra lån.

– Tidigare tog du ett lån för att köpa en bil eller ett kylskåp. Idag kan du köpa mjölk i affären eller en bok på internet med lånade pengar. Det sprids en illusion om att alla har råd och det har nästan blivit en rättighet att handla för pengar man inte har.

Skulle du varna för att ta stora blancolån?

– Det beror på vem som lånar. Alla annonser om att låna 300 000 kronor andas att låneföretagen ger mig en ”möjlighet”. Men det gäller att noga tänka till vad pengarna ska användas till.

– Det viktiga är att räkna noga för att se att man verkligen har råd, att det finns en tillräcklig buffert när lönen kommer också om räntorna har stigit. Krasst handlar det om att se till att alla räkningar och lån kan betalas också när vinterkräksjukan har slagit till.

Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

Klicka här för att gå till debatten

Om SvD Börsforum

Här kan du diskutera med likasinnade om allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort. Den tekniska plattformen har utvecklats i samarbete med nätbanken Nordnet.

Att logga in på forumet är enkelt. Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

Har du idag en befintlig SvD-prenumeration kan du logga in med dina uppgifter direkt på borsforum.svd.se

• Här kan du läsa mer om SvD Börsforum

Har du frågor kan du kontakta oss på borsforum@svd.se

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X